Цената на златото се понижава в сряда сутринта, силната американска индустриална статистика, публикувана във вторник, подкрепя долара, прекъсвайки ралито на скъпоценния метал, показват данните от днешната търговия.

Стойността на декемврийските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк днес сутринта намалява с 0,41%, или с 8,2 долара - до 1970,7 долара за тройунция.

Декемврийските фючърси за среброто паднаха с 1,47% до 28,223 долара за унция.

"Силният долар задържа цената на благородния метал ... Но по-широката картина остава благоприятна за златото", каза от Маргарет Янг, стратег на DailyFx, цитиран от Ройтерс.

Валутните колебания попречиха цената на златото да се консолидира отново на ниво от две хиляди долара за унция. През първата половина на деня във вторник доларът се търгуваше на двугодишно дъно, което тласна цената на златото до нивото от почти две хиляди долара. Но по-късно силната статистика за САЩ подкрепи американската валута, което оказа натиск върху котировките на жълтия метал.Индексът на бизнес активност в индустрията на САЩ (ISM Manufacturing) през август нарасна до 56% от юлската стойност 54,2%, въпреки че прогнозата предполагаше само слаб растеж до 54,5%.

По-скъпият долар ограничава търсенето на злато, което става по-малко достъпно за чуждестранните инвеститори, притежаващи с други валути.

Несигурността около ситуацията с пандемията и перспективите за икономическо възстановяване остава един от основните фактори в подкрепа на златото, което традиционно се счита за по-надежден актив. Няколко големи световни региона се страхуват от втора вълна от коронавирусни инфекции, която може да попречи на икономическото възстановяване.

В САЩ продължават да очакват новини за нов пакет стимули, подкрепящи икономиката на страната.