Цената на златото в петък сутринта намалява на фона на нарастващата доходност на американските държавни облигации, сочат данните от днешната търговия.

Стойността на февруарските фючърси на златото на борсата Comex в Ню Йорк се понижава с 0.21%, или с $4, до $ 1861,75 за тройунция.

Сребърните фючърси за март паднаха с 1,07% до 25,578 долара за унция.

Натиск върху котировките на златото оказва нарастването на доходността на американските държавни облигации. Доходността на референтните десетгодишни ценни книжа се повиши с 6,8 базисни пункта, до 1,115%.

Анализаторите отбелязват, че това е причинено от данните за американския пазар на труда. Броят на първоначалните заявления за обезщетения за безработица в САЩ през последната седмица е спаднал с 26 хиляди до 900 хиляди заявления, което е по-добре от прогнозата на анализаторите.

"Златото се бори с доходността, подсилена от силни американски данни за безработица, а Европейската централна банка е малко по-мека, отколкото пазарите биха искали", каза анализаторът на IG Market Кайл Рода пред Ройтерс.

Фокусът на инвеститорите остава и върху стимулирането на американската икономика. По-рано президентът Джо Байдън предложи пакет от стимули за 1,9 трилиона долара, който беше подкрепен от демократичните лидери в Конгреса. Големият обем на мерките ще поддържа злато, като в същото време има вероятност размерът на подкрепата да намалее при преминаването му през Сената и това ще се отрази в спада в стойността на благородния метал, каза Рода.