Цената на златото намалява в сряда сутринта. Донякъде това се дължи на възстановяването на долара след силния му спад предния ден, което задържа по-нататъшното поскъпване на метала, сочат данните за днешната търговия.

Декемврийските фючърси за ценния метал на нюйоркската борса Comex поевтиняват в сряда сутринта с 0,54%, или с 10,9 долара - до $2002,2 за тройунция.

Септемврийските фючърси за сребро спаднаха с 0,94% до $27,81 за унция.

Във вторник доларът падна до най-ниското си ниво от почти две години спрямо еврото и основните световни валути. По-евтин долар прави златото по-достъпно за валутните инвеститори, което поддържа цената на метала. В сряда доларът премина към слаб корекционен растеж, който задържа златните котировки."Златото се обезценява, тъй като доларът се засилва донякъде сутринта. В краткосрочен план поскъпването на долара може да попречи на ралито на златото", заяви стратеът на DailyFx Маргарет Ян, цитирана от Ройтерс.

Спадът в стойността на златото се подкрепя и коригиращата динамика на котировките. През последните два дни металът е поскъпнал с повече от 3%.

По-късно в сряда ще бъде публикуван протоколът от заседанието на Федералната резервна система на САЩ (FRS), което се проведе на 28 и 29 юли. Пазарите се надяват да получат информация от документа за оценката на текущата икономическа ситуация на централната банка на страната и плановете на регулатора за паричната политика. Данните и сигналите от този протокол могат да повлияят върху курса на долара, което да се отрази и върху цената на златото.