Златото ще завърши годината с по-високи стойности, подтикнато от нивото на инфлацията и политическото напрежения в Русия, Сирия и Северна Корея. Това смятат експертите от Intesa Sanpaolo SpA, която най-добре прогнозира последното тримесечие за метала, цитирани от Bloomberg.

Според анализаторите към средата на годината златото може да падне на фона на решенията на Федералния резерв относно лихвените проценти. Жълтият метал обаче ще се съвземе до края на годината, достигайки ниво от 1350 долара за тройунция през четвъртото тримесечие от годината, сочат още прогнозите.

Това ще остави кюлчета на най-високото ниво от септември насам.

Цената на златото се е повишила с 12 на сто през тази година, подкрепена от инфлационни опасения и микс от геополитически притеснения, сред които ядрените амбиции на Северна Корея и въздушните удари на САЩ в Сирия.

На този фон кюлчета с незабавна доставка падат с 0.3 на сто до 1 286.54 долара за унция в Сингапур според данни на агенцията.

Индия ще се радва на силно търсене на физическо злато, докато при Китай предпочитанията са към акции и други активи. Търсенето в Индия, която е вторият по големина пазар за злато, претърпя удар през миналата година. Причината - тогава правителството все решение да изтегли от обращение едрите банкноти.

Междувременно предстоящите избори във Франция, Германия и Великобритания ще дадат тласък на закупуването на актива в Европа, смятат още анализаторите.

Колко атрактивно е златото за българина?

Колко атрактивно е златото за българина?

Отговаря експерт