Цената на златото се покачва в четвъртък сутринта след обявяването в сряда на резултатите от заседанието на Федералния резерв на САЩ и повишаването на прогнозата на регулатора за инфлацията.

Данните от днешната търговията показват, че към 8:30 часа българско време цената на августовските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк нарасна с 12,9 долара, или с 0,71%, до 1832,5 долара за тройунция.

На спот пазара скъпоценният метал се продава по за 1831,45 за една унция, пише Reuters.

В същото време цената на юлските сребърни фючърси се повишава с 1,01% до $21,673 за тройунция.

В сряда приключи поредната двудневна среща на Федералния резерв на САЩ. Регулаторът повиши прогнозата си за инфлация за текущата година до 5,2% от 4,3% през март. Традиционно златото е инфлационен хедж за инвеститорите, така че очакванията за висока инфлация са положителен фактор за котировките на жълтите кюлчета. Освен това през май бе отчетена годишна инфлация в Съединените щати от 8,6%, което е рекордна стойност на показателя от 1981 година.

Фед също очаквано повиши основната си лихва до 1,5-1,75% годишно, ръстът от 75 базисни пункта е за първи път от ноември 1994 г. На пресконференция ръководителят на регулатора Джером Пауъл каза, че отново очаква увеличение на лихвените проценти в диапазона от 50 до 75 базисни пункта на следващото заседание.

Повишаването на цената на златото бе подкрепено и от отслабването на долара. Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави - търговски партньори на САЩ) днес намалява с 0,18%, до 104,97 пункта. По-евтиният долар прави златото по-достъпно, когато купувачите притежават друга валута.