Борсовата цена на златото нараства във вторник сутринта поради изостряне на геополитическата ситуация след признаването от Руската федерация на независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики.

Данните от днешната търговия показват, че цената на априлските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се повишава с 10,25 долара, или 0,54%, до 1910,05 долара за тройунция.

Цената на мартенските фючърси за сребро в същото време се вдигна с 0,83% до $24,192 за тройунция.

В събота, 19 февруари, лидерите на ДНР и ЛНР подписаха укази за обща мобилизация, а след това се обърнаха към Русия с искане за признаване на независимостта на републиките. В понеделник вечерта руският президент Владимир Путин подписа указ за признаване на техния суверенитет.

Инвеститорите приеха тази стъпка като засилване на геополитическото напрежение. Традиционно благородният метал се счита за безопасно убежище в ситуации на глобални политически и икономически рискове.

Според анализаторите на Commerzbank, цитирани от The Wall Street Journal, цената на златото вероятно ще отиграе събитията, свързани с Русия и Украйна. "Докато кризата приключи или поне докато има признаци за трайно облекчаване на напрежението, ние вярваме, че златото ще остане търсено като защитен актив ", добавиха експертите.