Цената на златото нараства във вторник сутринта в очакване на публикуването на статистическите данни за инфлацията в САЩ.

Според информацията за днешната търговия стойността на августовските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк се покачва с 0,24%, или с 4,35 долара - до 1801,25 долара за тройунция.

Септемврийските фючърси за сребро в същото време повишават цената си с 0,37% до 26,335 долара за унция.

Пазарът на злато показва положителна динамика, тъй като инвеститорите очакват американска статистика за инфлацията, която ще бъде публикувана по-късно във вторник.

Търговците на злато искат да видят дали инфлационният натиск ще продължи да се увеличава, смятат анализаторите от Oanda, пише The Wall Street Journal.

Обменният курс на долара остава един от основните фактори за динамиката в цените на златото. Доларовият индекс (обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) днес намалява с 0,05%, до 92,14 пункта. По принцип спадът в американската валута прави закупуването на злато по-изгодно за инвеститорите, притежаващи други валути.