Цената на златото се покачва в понеделник сутринта в очакване решенията на Федералния резерв на САЩ по отношение бъдещата политика на американския паричен регулатор.

Цената на декемврийските фючърси за златото днес сутринта на нюйоркската борса Comex нарасна с 2,85 долара, или 0,19%, до 1,508,15 долара за тройунция. Цената на фючърсите за декември на сребро се повиши с 1,07% до $ 18,117 за унция.

Инвеститорите са фокусирани върху предстоящото заседанието на Фед на 29 и 30 октомври. Анализаторите прогнозират, че регулаторът ще намали базовия лихвен процент за трети път тази година - с 0,25 базисни пункта от текущия диапазон на ставката 1,75-2%. Всяка промяната в курса на Фед се отразява на долара, което от своя страна се влияе върху котировките на златото. Трейдърите също така традиционно очакват коментарите на американската централна банка относно по-нататъшната й паричнокредитна политика.

В началото на валутната търговия в понеделник доларът се покачва спрямо йената и пада към еврото ден преди началото на заседанието на Фед.

Очакваното намаляване на лихвената ставка вече е взето под внимание от пазара. Но курсът на долара може да претърпи корекции, ако Фед даде сигнали, че няма да намалява лихвата в САЩ допълнително в близко бъдеще, цитира Reuters валутния стратег на Daiwa Securities Юкио Ишизуки.

Днес сутринта американската валута се разменя спрямо японската на ниво 108.73 йени за долар в сравнение с 108.64 йени за долар при затваряне на търговията в петък.

Еврото се покачва спрямо "зелените пари" до 1,086 долара за евро от 1,1078 долара за евро в края на предходната валутна сесия.

Британският фунт стерлинг се обезценява по отношение на долара до $1,2818 за паунд спрямо 1,2821 долара за паунд в петък.