Цената на златото в петък намалява, след като инвеститорите фиксират печалбите си след три търговски сесии на растеж, сочат данните от ден сутринта.

Стойността на декемврийските фючърси на златото на борсата Comex в Ню Йорк спада с 0,94%, или с 18,65 долара, до 1945,65 долара за тройунция.

Декемврийските фючърси за сребро се понижиха с 1,91% до 26,775 долара за унция.

Златото поскъпна през предходните три поредни търговски сесии, подкрепено от отслабващия долар и опасенията за глобалното икономическото възстановяване от пандемията. В петък инвеститорите предпочитат да фиксират и приберат печалбите си.В същото време анализаторите виждат допълнителни перспективи за по-високи цени на жълтия метал, тъй като кризата, причинена от пандемията COVID-19, продължава да се разпространява, което кара инвеститорите да купуват стабилни активи, които традиционно включват на първо място златото.

"Средносрочната и дългосрочна перспектива за златото остава оптимистична, въпреки неотдавнашната консолидация на цените. Свръхмеката парична политика и ниската доходност смекчават негативните последствия", каза Маргарет Янг, стратег на DailyFx, пред Ройтерс.