Цената на златото леко се повишава в сряда сутринта поради отслабването на долара. В същото време инвеститорите очакват обявяването на резултатите от заседанието на Федералния резерв на САЩ, сочат данните от търговията.

Стойността на февруарските фючърси за жълтия метал на борсата Comex в Ню Йорк днес сутринта нарасна с 0,24%, или с 4,5 долара, до 1859,8 долара за тройунция.

Мартенските фючърси за среброто се повишиха с 0,92% до 24,87 долара за унция.

Инвеститорите очакват по-късно днес да обявят резултатите от декемврийската среща на Фед. Регулаторът, както се очаква, в допълнение към решението за размера на базовия лихвен процент, който според експертите ще остане непроменен (0-0,25% годишно), ще актуализира и икономическите прогнози.

Златото е чувствително към тези ставки и другите елементи на монетарната политика, дори те влияят върху обменния курс на долара, който от своя страна влияе върху стойността на благородния метал. По-евтиният долар прави жълтите кюлчета по-достъпни за инвеститори, които притежават други валути.Но и преди решенията на Фед и новините за ваксините срещу коронавируса, доларът отслабва спрямо еврото и йената, което влияе положително върху цената на златото.

Ваксинациите срещу коронавирус вече започнаха във Великобритания и САЩ, а редица страни също одобриха ваксината BioNTech и Pfizer.

Традиционно доларът действа като по-надежден актив, така че апетитът за риск намалява търсенето на "зелените пари". В същото време златото, също като "безопасен" актив, поскъпна с 20% от началото на годината поради рисковете, свързани с коронавирусната пандемия.