Apple иска доставчиците ѝ да намалят забавянията в производството на първите iPhone с 5G, опитвайки се да ограничи ефектите от пандемията, пише японският бизнес ежедневник Nikkei Asian Review.

Източници на изданието посочват, че заради пандемията производството на четирите модела iPhone, които трябва да бъдат представени през есента, се бави с между един и два месеца. Най-тежкият сценарий, който е бил обмислян в пика на разпространението на вируса, когато заводите бяха затворени, бе дебют на iPhone 12 чак през 2021 г. Ситуацията обаче се подобрява значително и подобно огромно закъснение не е вероятно.

Технологичният гигант и доставчиците на компанията сега работят извънредно, за да компенсират забавянето, казват източниците.

Калифорния, където е седалището на Apple, също пострада тежко от коронавируса и чак през юни бе позволено на някои бизнеси да продължат работа. Така част от хардуерния екип на компания се е завърнал на работа. Apple се отличава от останалите компании в Силициевата долина по това, което подчертава колко много компанията разчита на инженерните процеси, които трудно могат да бъдат извършени отдалечено.

Друг източник посочва, че ситуацията остава динамична и въпреки че компанията е поставила агресивни цели на доставчиците, част от сглобяването може да бъде забавено до началото на октомври.

Преди Covid-19 Apple поръча 100 млн. iPhone от новото поколение за 100 млн. Заради пандемията броят им е намален до 80 млн. - колкото компанията поръчваше и през предходните години. Компанията е поръчала и повече от очакваното от по-старите модели като iPhone XR, iPhone 11 и iPhone SE - общо 45 млн. за второто полугодие на 2020 г.

Поръчките сочат, че Apple е уверена, че продажбите ще бъдат на високи нива въпреки пандемията.

През 2019 г. Apple продаде 191 млн. iPhone, а прогнозата за 2020 г. е 184 млн.

iPhone 12: Какво да очакваме?

iPhone 12: Какво да очакваме?

Най-достъпният модел ще е по-евтин от iPhone 11