Apple работи върху нова функция, която ще позволи на бизнеса да приема плащания директно на своите iPhone смартфони без допълнителен хардуер. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Иновацията ще е особено добра за малките фирми, като кафенета или магазини за цветя, които не използват традиционни платежни терминали, но използват смартфони на Apple.

В момента те имат нужда от външен хардуер за приемане на плащания, но скоро това може и да се промени.

Apple изпревари Samsung при телефоните

Apple изпревари Samsung при телефоните

iPhone отново е начело по продажби

Според информацията, Apple работи активно върху новата функция от 2020-а година, когато закупи канадския стартъп Mobeewave, разработил технология за приемане на безконтактни плащания от смартфоните само с докосване на банкова карта.

Функцията ще разчита на технологията NFC, която вече се ползва от Apple Pay. В момента търговците трябва да разчитат на допълнителен хардуер, който се свързва със смартфона, за да могат да приемат разплащания с iPhone. Решението обаче може да засегне бизнеса на другите компании, които предлагат подобни решения за iPhone, като например Square.

Засега не е ясно дали Apple ще позволи на всички приложения да ползват новата функция или ще изисква от търговците да разчитат на Apple Pay или на собствената й платежна система. Не се знае и дали добавката ще бъде брандирана като част от Apple Pay. Според Bloomberg функцията може да бъде пусната чрез софтуерен ъпдейт през идните месеци - например в предстоящата бета на iOS 15.4.

Стабилното издание на тази версия се очаква през пролетта, когато може да видим и други продукти на Apple - iPhone SE и iPad Air с 5G през март или април, както и нов Mac със собствен процесор.

Инвестиция вместо джаджа: Колко щяхте да имате, ако бяхте вложили цената на първия iPhone в акции на Apple?

Инвестиция вместо джаджа: Колко щяхте да имате, ако бяхте вложили цената на първия iPhone в акции на Apple?

Или ако го бяхте купили и прибрали в шкафа