Купчината кабели у дома за зареждане на телефони, таблети и фотоапарати скоро може да бъде заменена с едно общо зарядно. Това предвиждат законодателни промени, които Европейският парламент анонсира преди дни в контекста на Зеления преход.

Идеята е чрез едно общо зарядно устройство за всички видове малка и средноголяма техника да се намалят количествата електронни отпадъци, които обществото генерира.

Какъв е мащабът на проблема?

Само зарядните устройства за смартфони образуват между 11 000 и 13 000 тона електронни отпадъци всяка година в ЕС. Свързаните вредни емисии от жизнения цикъл на тези устройства е от порядъка на между 600 и 900 килотона CO2. Ако добавим зарядните за лаптопите, тази сума лесно се утроява и достига доста над 35 000 тона електронни отпадъци годишно с тегло от близо 100 000 автомобила или над 2250 килотона CO2.

Оценките показват, че е общото зарядно устройство има потенциала да спести около 29 000 тона електронни отпадъци годишно. Като резултат, свързаните емисии на парникови газове ще бъдат намалени с над 1800 килотона CO2, съответстващи на премахването на 1 милион коли от пътищата на ЕС.

Зарядното ще се купува допълнително

Новите правила ще гарантират, че хората вече няма да получават ново зарядно и кабел всеки път, когато купуват ново устройство, а ще могат да използват едно и също зарядно за всичките си малки и средни електронни уреди. За целта мобилните телефони, таблетите, цифровите фотоапарати, слушалките, портативните конзоли за видеоигри и преносимите високоговорители, които могат да се зареждат чрез кабел, ще трябва да бъдат оборудвани с USB Type-C порт за зареждане, независимо от това кой е производителят. Изключения ще се допускат само за устройства, които са твърде малки, за да имат подобен порт, като например смарт часовници, устройства за проследяване на здравето и някои спортни съоръжения.

Според вносителите е важно да има и ясна информация и етикетиране на новите устройства относно възможностите за зареждане, както и за това дали даден продукт включва зарядно устройство или то се купува допълнително. От Комисията обаче предлагат продажбата на зарядни устройства да се отдели напълно от продажбата на електронни устройства.

Ефект на "заключване"

Като косвен ефект ще се избегне така нареченият ефект на "заключване", създаден от зависимостта на потребителя от един производител. Подобна е ситуацията при мобилните телефони, например - притежателите на iPhone не могат да зареждат телефона си със зарядно, например на Samsung или за друг вид телефон с операционна система Android, а само с персонализиран порт за зареждане от друг тип, наречен Lightning. Напоследък обаче се заговори, че тeхнологичният гигант е напът да изостави този вид конектори в своите бъдещи устройства.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Още преди години, когато темата за общото зарядно беше анонсирана от Apple предупредиха, че подобен ход на ЕК би навредил на иновациите.

От Брюксел настояват още и технологията за бързо зареждане да се хармонизира, като твърдят за наличието на "необосновано ограничаване на скоростта на зареждане от различни производители". Технологиите за бързо зареждане също са обект на иновации и остра конкуренция между производителите, а уеднаквяването вероятно ще доведе до спиране на развойната дейност.

Ако получат одобрението на Съвета на ЕС и на Европейския парламент, което най-вероятно ще се случи, промените ще влязат в сила две години, след като бъдат приети. Припомняме, че идеята за общо зарядно устройство е българска - тя принадлежи на Гергана и Соломон Паси.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на ProCredit Bank, LIDL, училище "Дени Дидро", Zagorka, Сердика Център, Cargotec, RÖFIX, Solvay Sodi, Insaoil.