Технологичният лидер Apple плаща повече пари за производството на новия iPhone 7, отколкото за предшественика му iPhone 6S, заради подобренията в последния модел смартфон, като по-голяма батерия и повече памет. Това отчитат анализаторите от HIS Markit, цитирани от CNBC.

Основните разходи по сглобяването на устройството излизат около 5 долара, а всичко, похарчено за направата на една бройка от смартфона, се изчислява на 224,80 долара или с 36,89 долара по-скъпо от разходите при 6S.

За сравнение обявената цена на версията на новия iPhone с 32GB памет е в размер на 649 долара.

Специалистите от HIS Markit допълват още, че стойността на използваните суровини за направата на iPhone 7 е приблизително, колкото тази на продуктите на Samsung Electronics. Американският гигант обаче бие корейската компания с по-добри маржове.

През миналата седмица от Apple обявиха, че произведените модели iPhone 7 Plus са на изчерпване, както и по-малката версия iPhone 7.

Тепърва обаче предстои да бъде оценен успехът на смартфона. В един от основните пазари за американския производител – Китай, все още по-евтините местни брандове са предпочитани.