Тази година Apple спази традиционния си график за есенно представяне на нови телефони и джаджи и на 14 септември компанията официално показа пред света цял куп нови устройства. 

Както и очаквахме, най-интересни от тях са новите модели iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max. Но не бива да пренебрегваме и обновеният с по-модерен дизайн Apple Watch Series 7 и iPad 6 mini. 

Всички нови модели iPhone също печелят от промени в дизайна, като прорезът за слушалката и селфи камерата най-накрая е по-компактен, но нека погледнем по-отблизо всички модели. 

iPhone 13 mini и iPhone 13

Снимка 546453

Източник: Apple

Малкият iPhone продължава да фигурира и в новото портфолио от джаджи на Apple. Запазва и ролята си на най-достъпният измежду четирите. 

iPhone 13 mini отново е с 5.4-инчов OLED екран с резолюция от 2340 х 1080 пиксела, докато регулярният iPhone 13 е с 6.1-инчов екран с малко по-висока резолюция от 2532 х 1170 пиксела.

Най-важното е, че и при тези, и при останалите модели, екраните изглеждат някак по-големи, заради смалените странични рамки и прорез за селфи камерата. 

Снимка 546459

Източник: Apple

Сензорите за Face ID също са разместени и технологията вече може да ни разпознава, дори когато сме с маска. 

Трябва да признаем, че камерите търпят доста малко промени спрямо iPhone 12, като отново само Pro вариантите имат тройна камера.

Снимка 546458

Източник: Apple

iPhone 13 и iPhone 13 mini са с двойни задни камери, съставени от 12-мегапикселов главен сензор с бленда f/1.6 и 12-мегапикселова камера с широк обхват. 

Тези, а и останалите модели от серията, предлагат видео заснемане с до 60FPS при 4К UHD, а във Full HD снимаме с до 240FPS, което е добре за феновете на забавеня каданс.

Има и изцяло нов Cinematic режим на видеозаснемане, при който фокусът следи обектите съвсем самостоятелно за още по-качествени и реалистични видео кадри, и може да се регулира, след като вече сме записали видеото. 

Снимка 546460

Източник: Apple

Може би най-значимата промяна обаче е Sensor Shifting технологията, с която до момента разполагаше само iPhone 12 Pro Max.

Също като останалите в серията, iPhone 13 и iPhone 13 mini разчитат на новия A15 Bionic чип, който е разработен при пет-нанометрова технология и би трябвало да е до 30% по-мощен от "водещите конкурентни модели". 

Батерията обаче продължава да е разочароващо малка в mini модела и предлага само 2406mAh, въпреки че от Apple обещават, че издържа над час повече от миналогодишния mini.

Снимка 546450

Източник: Apple

iPhone 13 е с малко по-голяма батерия от 3095mAh.

Цената на iPhone 13 е 799 долара, а по-малкият модел започва от 699 долара, като моделите ще са налични в розов, син, черен, бял и червен цвят. 

iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max

Снимка 546456

Източник: Apple

“Перлите” в новата линия телефони на Apple са още по-лъскави, все толкова скъпи, но и с потенциал отново да се превърнат сред най-доходоносните продукти на компанията. 

iPhone 13 Pro е със същия екран като iPhone 13, но предлага честота на опресняване до 120Hz - нещо, което флагманите с Android имат от доста време, но при моделите на Apple е още по-усъвършенствана. Екстрата е налична и при Pro Max.

Процесорът отново е A15, същата батерия като iPhone 13, но разполага с още един (трети) 12-мегапикселов сензор на гърба си, покрит от телефото обектив, осигуряващ до три пъти оптичен зуум и 52 мм фокално разстояние. 

Снимка 546451

Източник: Apple

iPhone 13 Pro Max не е много по-различен като спецификации, но е доста по-голям - диагоналът на екрана е 6.7 инча. 

Както и при предходните еквивалентни модели от миналата година, разликата между Pro и Pro Max е най-вече в капацитета на батерията, размера и третата камера на гърба. 

При iPhone 13 Pro Max телефото камерата е с още по-голямо фокално разстояние от 77 мм и съответно малко по-мощен оптичен зуум - до 6х.

Снимка 546457

Източник: Аpple

И тази година LiDAR сензорът е екстра само при Pro моделите, въпреки че очаквахме да го видим наличен в цялата серия. 

И при двата модела вече имаме опция за до 1TB вградена памет.

Ако искаме телефон с наистина голяма батерия, то iPhone 13 Pro Max е нашият модел, тъй като неговата е с капацитет от 4352mAh и е най-издръжливата в iPhone до момента, казват от Apple.

Снимка 546461

Източник: Apple

iPhone 13 Pro ще се продава на цена от 999 долара, докато по-големият Pro Max ще струва 1099 долара

Всъщност, трудно е да определим новите iPhonе модели като "най-добрите" за годината, тъй като доста модели с Android предлагат далеч по-впечатляващи спецификации. 

Apple, iOS 14.8, Pegasus и защо трябва да инсталираме новия ъпдейт

Сериозен пробив в iPhone накара Apple да пусне внезапен ъпдейт

Засегнати са iPhone, Apple Watch и Mac

Ще очакваме с нетърпение обаче да узнаем бенчмарковете на серията iPhone 13, за да можем да преценим доколко и как тя се конкурира с останалите водещи модели на пазара.