След месеци на трескава подготовка и няколко сериозни изтичания на информация, Apple най-после представи новите си смартфони и те са повече от впечатляващи.

Технологичният гигант оправда огромните очаквания, обявявайки не един, а цели 2 флагмански смартфона - iPhone 8 и iPhone X, които блестят с подобрен дизайн и множество нови фукции.

С какво се отличават новите високотехнологични бижута на Apple?

Снимка 312350

Източник: Getty Images

iPhone 8 и неговата разновидност iPhone 8 Plus разполагат с напълно нов True Tone дисплей, който адаптира цвета и температурата към околната светлина. Той е с големина от 4.7 инча (5.5 инча на iPhone 8 Plus).

Смартфонът се отличава с изключително висока производителност. Той разполага с 6-ядрен бионичен процесор А11, който е със 70% по-бърз от този на iPhone 7. Това е най-мощният процесор, който някога вграждан в смартфон.

Снимка 312356

Източник: Twitter

iPhone 8 e оборудван с една, а Phone 8 Plus - с две 12-мегапикселови камери с оптично стабилизиране на изображението. Устройството може да заснема видео с уникално високо качество (4K), най-доброто постигано досега от смартфон.

Предната му камера също прави много по-качествени селфита от тази на предшественика му. iPhone 8 е и първият iPhone и първият смартфон с добавена реалност.

Снимка 312327

Източник: Getty Images

Устройството разполага с нови стерео високоговорители, които са с 25% по-силни от тези на iPhone 7 и с по-дълбок бас. Слушалките отново са безжични.

Смартфонът е прахо и водоустойчив, зарежда се безжично. Той е много по-здрав от досегашните модели на Apple. Корпусът е от специална алуминиева сплав, предната и задната част са стъклени.

Снимка 312357

Източник: Getty Images

Стъклото е допълнително подсилено - в него са вградени мед и стомана. Това е най-издръжливото стъкло използвано в смартфон.

Предлага се в 3 цвята - сребърно, космическо сиво и златно (розово злато) и две разновидности - с 64 и 256 гигабайта вградена памет.

Цената на базовата версия (64 гигабайта) на iPhone 8 започва от 699 долара, а тази на iPhone 8 Plus - от 799 долара. Поръчките започват в края на септември.

iPhone X - устройството от бъдещето

Снимка 312316

Източник: Getty Images

Кулминацията на церемонията бе представянето на истинският флагман - iPhone X. Той е създаден по случай 10-годишнината от пускането на първия iPhone.

Самият Тим Кук го нарече "най-големият скок напред от създаването на първия iPhone".

Корпусът е стъклен, заобиколен от много тънка метална рамка със заоблени ъгли.

Снимка 312334

Източник: Getty Images

Смартфонът разполага с нов 5.8 инчов OLED дисплей (първият в историята на iPhone), който е по-цветен от LCD екрана, използван в по-старите версии на iPhone и поддържа HDR.

Apple го нарича "супер ретина дисплей". Резолюцията е 2436 x 1125 пиксела, а плътността на пикселите е 458ppi - най-високите в моделите на iPhone. Контрастното съотношение е 1 млн. към 1. 

iPhone X е с още по-изчистен дизайн, с екран от край до край, а забележителното е, че няма основен бутон. Ако искаме да се върнем на начален екран, трябва единствено да плъзнем пръст нагоре по дисплея. 

Снимка 312353

Източник: Getty Images

Смартфонът разполага с функция за лицево разпознаване (Face ID), това е и най-лесният начин за отключването му.

Устройството използва инфрачервена камера, предна камера и други сензори за сканиране на лицето на потребителя, като това се случва дори и на тъмно. Всичко това е гарантирано от вграден невронен процесор с функция за 3D-визуализиране.

Снимка 312328

Източник: Getty Images

iPhone X разполага с две 12-мегапикселови задни камери с двойно оптично стабилизиране на изображението. Между тях има и четворна LED True Tone светкавица. 

Благодарение на предната му 7-мегапикселова камера, селфитата се превръщат в портретни снимки.

Снимка 312354

Източник: Twitter

Зарежда се безжично, като се поставя върху специално зарядно (Air Power), а батерията му издържа с 2 часа повече от тази на iPhone 7.

Снимка 312352

Източник: Twitter

Друга интересна новост са анимираните емотикони (т.нар. Animoji) - изображения на животни, които записват думите и емоциите на лицето на потребителя и могат да бъдат изпращани на други потребители в различни чат програми.

Снимка 312355

Източник: Getty Images

Предлага се в 2 цвята - космическо сиво и сребърно. Началната цена на 64-гигабайтовия iPhone X е 999 долара, като може да бъде поръчан през ноември.

Снимка 312351

Източник: Twitter

Опитвайки се да привлече максимален брой клиенти, през последните няколко години Apple постепенно разширява гамата от модели на iPhone. Най-евтиният остава iPhone SE, а най-скъпият - iPhone X.