2007 година. България и Румъния влизат в Европейския съюз. Девет дни по-късно Стив Джобс представя в Сан Франциско устройството, което ще промени целия свят и ще превърне Apple в най-голямата и успешна компания в света — първия iPhone.

"iPhone е революционен и магически продукт, който е буквално пет години пред всеки друг мобилен телефон", заяви от сцената Джобс.

2007 бе годината, в която Nokia бе производителят, който доминираше света на мобилните устройства — с почти 50 процента дял тогава. Върховият ѝ модел по онова време бе N95, който макар и впечатляващ, изглеждаше като реликва спрямо първия iPhone. Най-продаваният телефон в света тогава бе Nokia 1200 — моноблок с монохромен дисплей и играта Snake.

Успехът на модела на Apple, който влезе в продажба през юни същата година, бе впечатляващ — само за 74 дни компанията продаде 1 млн. от него в САЩ. През последните 12 месеца до края на третото тримесечие на 2021 г. Apple успява да продаде по 1 млн. iPhone на всеки ден и половина. Над 1 млрд. активни iPhone се използват по света днес.

Оригиналният телефон бе пуснат на пазара срещу цена от $499 за версията с 4GB, а срещу още $100 се продаваше модела с 8GB. iPhone 2G имаше 3,5" екран, една камера и едва 15 приложения — без възможност по онова време да бъдат добавени нови.

iPhone 13 идва в България. Какви са цените?

iPhone 13 идва в България. Какви са цените?

Най-скъпият модел идва на 3 750 лева

Какво нямаше първият iPhone, без което днес не можем да си представим телефон?

AppStore: оригиналният iPhone имаше само 15 приложения и нямаше официален начин да бъдат добавени други. Първоначалната посока бе да се използват уеб базирани приложения, но все пак AppStore се появи година по-късно, през юли 2008 г.

Copy and Paste: може и да не ни се вярва, но възможността да се копира и поставя текст не се появи в iPhone до 2009 г.

Предна камера: докато днес предната камера е изключително важна — на някои за селфита, на други за видеоразговори, iPhone не се сдоби с предна камера чак до 2010 г., когато бе пуснат iPhone 4 с FaceTime видеоразговори.

Видеозапис: първият iPhone не можеше да снима видео, а тази възможност се появи в 3GS през 2009 г.

Фенерче: първият iPhone нямаше светкавица, така че нямаше и фенерче. Когато бе пуснат AppStore, в него веднага се появиха подобни приложения, които увеличаваха яркостта на дисплея и показваха бял екран.

GPS: iPhone имаше преинсталирани Google Maps, но тогава нямаше навигация, тъй като липсваше GPS модул. Той се появи през следващата година с iPhone 3G.

Уолпейпъри: не бе възможно задаването на снимка, която да се използва като уолпепйър. Тази възможност се появи с iOS4 през 2010 г. Ъпдейтът обаче не можеше да се качи на първия iPhone

Siri: гласовият асистент бе пуснат през 2011 г. в iPhone 4S

TouchID и FaceID: докато съвременните модели имат биометрична аутентикация като FaceID и TouchID, оригиналният iPhone бе защитен само с 4-цифрен PIN. TouchID бе пуснат през 2013 г. с iPhone 5s, а FaceID дебютира през 2017 г. с iPhone X.