Компании като Google все по-често мислят начини свързани с това как да развиват продуктите си като Android, така че да са максимално полезни за общото благосъстояние на човека. Част от дизайнерите в технологичния гигант са се заели сериозно с тази тема като пускат серия от дигитални продукти за благополучие (Digital Wellbeing), които да помагат са проследяването на начина, по който се ползват мобилните телефони и за това кое до каква степен вреди и какво може да се направи за по-доброто здравословно състояние на потребителите.

Сега компанията е крачка напред като предлага да замените вашия Android телефон с хартиен такъв, поне за ден, пише Fast Company.

Като част от новата вълна експерименти, свързани с Digital Wellbeing, Google възлага на Special Projects - лондонско дизайнерски студио - да разработи "телефон" от хартия. В случая отново се изисква приложение на Anroid, но след като го инсталирате, то ви позволява да изберете цялата информация, която можете да искате да е достъпна офлайн. Тоест неща като контакти, карти, прогноза за времето, дори скрийншоти и да ги принтирате. Взимате листа хартия, сгъвате го и имате вече своя телефон от хартия (Paper Phone).

Целта на проекта е да докаже, че не е нужно да получаваме необходимата ни информация само от телефоните си и по лесен начин можем да я отделим.

Едната страница може да съдържа част от контактите ви, друга пъзели със судоку, рецепти, дори кратко ръководство с фрази на италиански. Можете да разгънете хартиения телефон и да видите карта до мястото, където трябва да отидете. Има и заместител на Google Play. Може да го ползвате и като портфейл като изрежете малки парченца и сложите кредитната си карта там.

Снимка 450129

Източник: Specialprojects.studio

Хартиеният телефон определено не е смартфон, но има част от характеристиките му и това е, защото напомня на едно от най-харесваните експериментални устройства от последното десетилетие, което е малкият принтер (Little Printer). Проектиран от вече несъществуващото студио Berg, той беше модифициран принтер, който може да отпечатва малки вестници, списъци със задачи и дори съобщения от други хора - всичко това като средство за пренасяне на дигиталния живот в света без екрани.

Телефонът от хартия не е единственият проект от поредицата на Google за дигитално благосъстояние и вероятно няма да бъде и най-използвания. Има и други идеи, които изискват по-малко усилия от страна на потребителя като Unlock Clock, който превръща екрана на телефона ви в гигантски хронометър, засичащ колко време го ползвате или Post Box, който събира всичките ви известия, за да не се разсейвате. Един от най-практичните проекти може би е Desert Island, който може да изключи всичко, освен най-важните ви приложения (като имейла) в рамките на целия ден.

Колко щяхте да спечелите, ако бяхте инвестирали $1000 в Google преди 10 години?

Колко щяхте да спечелите, ако бяхте инвестирали $1000 в Google преди 10 години?

Технологичният гигант навърши 21 години в края на септември