Продължаващите проблеми с чистотата на въздуха в много от големите градове по света подтикват все повече технологични компании да навлязат на пазара на маски за пречистване на въздух. А епидемията от коронавирус в Китай и дефицитът на предпазно оборудване в страната добавя и вирусите като нещо, срещу което те трябва да се пазят.

Сред производителите, които се опитват да предлагат решения от следващо поколение, е Dyson, чиято патентовата платформа за пречистване на въздуха може да се носи и като слушалки, предаде Zero Hedge. Но за жалост устройството не възпроизвежда музика.

Снимка 468335

Източник: Dyson

На мястото, на което по принцип се намират говорителите, от компанията са инсталирали два електромотора, работещи с 12 хил. оборота в минута, които всмукват 1,4 литра въздух в секунда.

В надпреварата за високотехнологичния пазарен сегмент се включва и Ao Air със своята Atmos Faceware, която напасва количеството пречистен въздух в зависимост от текущата нужда на ползвателя си, като максималният обем е 240 литра в минута - значително повече, отколкото е нужно дори и при интензивни физически натоварвания. В покой възрастен индивид вдишва между 6 и 8 литра въздух в минута, който се увеличава няколко пъти при натоварване.

Според Ao Air Atmos Faceware понижава количеството вдишани микроби с до 50 пъти над конвенционалните предпазни маски. Нещо повече - не е необходимо системата да е плътно прилепена към лицето, за да работи. Очаква се тя да е достъпна на пазара по-късно тази година и да се продава на цена от между 350 и 400 долара, посочват от Zero Hedge.