В последно време дроновете все по-често се използват за заснемането на красиви гледки от високо. Малките летателни машини обаче имат голям потенциал да се развият и да навлязат сериозно в различни сфери през следващите няколко години.

Така например те вече се използват в добивната индустрия. С помощта на снимки от дронове само за 20 минути се създават карти и дори 3D модели на местности, които биват проучвани за експлоатиране. По традиционния метод на работа, когато всичко това се извършва от хора, то отнема цяла седмица.

Освен това летателните машини са много полезни при създаването на нови сайтове. В тях може да се съхранява информация, която след това да бъде споделена в интернет облак, до който достъп имат всички работещи по интернет страницата. Така те могат да се ориентират до къде е стигнал процеса на изграждане и дори да открият евентуални възникнали грешки.

В сферата на енергетиката пък дроновете могат да бъдат използвани за проверка на състоянието на дадени обекти. От General Electirс например използват такива, за да проверяват електропроводите си. Оказва се, че това значително намалява разходите на компанията.

Дроновете са от особена полза и за петролните и газовите компании, както и за метеоролозите и геолозите. Те биват използвани, за да правят снимки и видеа, които помагат за правенето на по-точни прогнози за времето. А то е от особено значение за бизнеса в тези сфери.