След края на летните отпуски традиционно насочваме вниманието си към Apple и новите модели iPhone, които компанията представя в началото на септември. Също по традиция, вече знаем почти всичко за трите модела, като се оказва, че най-голямата въпросителна, както и през миналата година, ще бъдат техните имена.

Утвъредни в технологичните среди анализатори вече имат и своите прогнози за цената на новите iPhone в Съединените американски щати, като така можем да се ориентираме и горе-долу колко ще струват те у нас. Добрата новина е, че тази година Apple ще пусне модел, който няма да се различава с почти нищо от сегашния iPhone X, но ще бъдат на далеч по-достъпна цена.

Първо, моделите:

Както отбелязахме, тази година Apple отново ще представи три модела. Първият ще е директен наследник на iPhone X с размер на екрана 5,8" и почти неразличим дизайн. Засега анализаторите не съобщават за нови функции, които могат да накарат собствениците на юбилейния iPhone веднага да закупят новия модел.

Разбира се, той ще може да се похвали с по-бърз процесор, който ще бъде с поне 20 процента по-мощен от сегашния. По-добър ще бъде и графичният ускорител, а моделът ще разполага с 4GB RAM - с един повече от сегашния модел.

Технологията FaceID ще бъде обновена, като второто поколение ще достави по-бърза скорост и по-точно разпознаване на лицето ви.

Очаква се наследникът на iPhone X вече да поддържа и Apple Pencil. Моделът ще бъде с OLED екран.

Вторият модел ще е почти идентичен на първия, но с една голяма разлика - по-голям дисплей, който ще достига 6,5". Практически, той ще бъде наследник на Plus моделите. Разбира се, и двата ще имат обновени двойни камери ще поддържат безжично зареждане.

Третият модел е най-любопитен, а анализаторите вече твърдят, че той ще е и най-продаваният, като ще донесе 50% от продажбите на трите модела. Той също ще изглежда почти като iPhone X, но ще бъде на много по-ниска цена.

По-ниската цена, която е постигната чрез преговори с доставчиците, идва и с някои лоши новини. Моделът ще бъде с LCD екран, а не с OLED, който е един от най-скъпите компоненти. Въпреки това той ще изглежда идентично с iPhone X, тъй като Apple е успяла да развие LCD технологията и да я приложи. Размерът на екрана ще бъде по средата между двата модела - 6,1".

Той също ще има безжично зареждане, но ще бъде с единична камера и с 3GB RAM. Освен това, този модел ще се предлага с възможност за 64 или 256 GB вътрешна памет, докато останалите два ще имат възможност и за 512 GB.

Цените:

Достигаме и до най-интересната част, а именно цените на новите модели.

Анализаторите казват, че директният наследник на iPhone X с 5,8" екран ще се продава със $100 по-малко - на $899. Което означава, че цената в България най-вероятно ще бъде около 2 000 - 2 200 лева. iPhone X излезе у нас срещу 2 400 лева.

По-големият модел с 6,5" екран ще бъде и най-скъпият, като ще се продава за $999 в Щатите - или около 2 400 лева в България.

Най-достъпният модел ще замени iPhone 8 и ще се продава срещу $699. Миналогодишният модел излезе в България на цена от 1 600 лева. Лошата новина е, че много анализатори твърдят, че пазарният му дебют може да се забави с около месец.

Очаква се новите модели да бъдат представени на 12 септември, а да излязат на пазара на 21 същия месец. Тези дати обаче все още не са потвърдени от Apple.

Какво още?

Устройството за безжично зареждане на iPhone, Apple Watch и AirPods може би най-накрая ще излезе на пазара, предполагат анализаторите. То бе представено през миналата година, но явно Apple се е натъкнала на проблеми с изработката му.

Заедно с новите модели iPhone за всички потребители с модел 5S или по-нов ще бъде достъпна новата версия на iOS с пореден номер 12. Тя обещава много по-бърза и по-стабилна работа, особено за по-старите устройства.