В сряда Daimler ще представи новата си Mercedes-Benz S-Class, на която възлага надежди да възвърне производителя на печалба през следващата година, пише Reuters.

Компанията пуска на пазара нова S-Class на всеки седем години в продължение на десетилетия, но тазгодишното представяне на най-печелившия ѝ модел е особено важно заради породената от пандемията криза и скъпия преход към електромобили. "S-Class е двигател на имиджа и, измерено през маржа, най-големият източник на печалба", посочва анализаторът Франк Швоп.

Главният изпълнителен директор Ола Каелениус започна да съкращава разходи, след като Daimler отчете 30% спад на приходите през второто тримесечие и отчете загуба преди данъци и лихви от €1,68 млрд. През юли ситуацията се подобрява, смята той, като търсенето се възстановява, особено за по-скъпите модели и за електромобилите на марката. Анализатори посочват възстановяване и в Китай, най-важният пазар на Mercedes-Benz.

Daimler може да продаде 95 хил. S-Class през 2021 г., като с цени над €100 хил. всяка моделът ще допринесе за над €2 млрд., изчислява Даниел Шварц, анализатор в Bank Mainfirst. Компанията не предоставя данни за маржа от различните модели, но според анализатори за S-Class той е 15-20%.

Очаква се Daimler да пусне и електрическа версия на S-Class с името EQS през следващата година.

S-Class ще бъде произвеждана в новия завод на компанията в южна Германия. Той струваше €730 млн. и в него ще работят над 1,5 хил. служители.

Възстановяване на търсенето на луксозни автомобили

Главният изпълнителен директор на Rolls-Royce заяви, че търсенето на луксозните автомобили на компанията се възстановява, благодарение и на ръст в Азия. Той допълни, че е оптимистичен за следващата година.

Торстен Мюлер-Отвос заяви, че повишеното търсене прави Rolls-Royce първата автомобилна компания, която възстановява производството във Великобритания.