Продажбата на смартфони в света отбелязва спад с цели 20% през първото тримесечие на 2020 година в сравнение със същия период на миналата година. Причината е ясна - глобалната пандемия на новия коронавирус, пише TechCrunch.

Всеки един от топ петте световни производители отчита спадове за тримесечието, освен за Xiaomi, който отбеляза лек ръст от 1,4%.

Китайският производител на мобилни телефони получи изненадващ удар, благодарение на международните продажби. Samsung и Huawei регистрират двуцифрен спад, съответно от 22,7% и 27,3%.

Apple, чийто смартфон iPhone 11 засега е най-продаваното умно устройство за 2020 година, отбелязва спад на продажбите за първите три месеца с 8,2%.

Apple и Xiaomi блестят насред най-големия срив на продажби на смартфони в историята

Apple и Xiaomi блестят насред най-големия срив на продажби на смартфони в историята

Производителят на iPhone показа устойчивост в кризата и отчете ръст на приходите

Основните причини - изолацията и пребиваването предимно в домашни условия, както и глобалната икономическа несигурност. Проблемите с глобалната верига за доставки без съмнение също могат да се възприемат като фактор, след като Азия беше първата, засегната от вируса.

Всичко това идва в допълнение към вече намаляващия пазар на смартфони. Анализаторите са очаквали, че пристигането на 5G ще доведе до затишие на отлива на продажбите, но нямаше как да предвидят пандемията.

"Ако Covid-19 не се беше случил, вероятно щеше да се види, че продажбите на iPhone достигнаха рекордно ниво през тримесечието. Прекъсванията на веригата на доставки и намаляването на потребителските разходи спряха тази положителна тенденция през февруари", коментира Анет Цимерман от Gartner.

iPhone 11 е най-продаваният смартфон в началото на 2020

iPhone 11 е най-продаваният смартфон в началото на 2020

Класацията е доминирана от Apple и Samsung

Анализаторите от TechCrunch подозират, че възстановяването на пазара няма да бъде моментално. Бъдещето все още се усеща до голяма степен несигурно заради коронавируса, след като страните са започнали процеса на възобновяване, а скъпата инвестиция все още може да не е поносима за сметките на мнозина, пишат още те.