Да запалиш светлините в хола с думите "Алекса, запали светлините" е много приятно преживяване, особено за по-възрастните, които не са израснали с технологиите като част от ежедневния им живот.

Но в цялата мания около така наречените "умни вещи" - всекидневни устройства, които са свързани с интернет, е лесно да забравим, че понякога "глупавите" всъщност са по-добри.

Технологичните компании добавят интернет връзка на общо взето всички устройства, които можем да си представим, за да могат да бъдат контролирани от умни говорители или телефони. Термостати, камери за наблюдение, кафемашини - каквото се сетите.

И те стават все по-популярни. През 2017 година 15% от американските домакинства са притежавали поне по едно такова устройство, според NPG Group.

Но преди да се отнесем с настройването на домашните ни уреди и връзката им с интернет, нека се замислим за момент: някои от скучните стари джаджи, създадени да изпълняват една-единствена проста задача, все още се справят по-добре с нея, отколкото по-новите им умни събратя.

Ръчен часовник срещу Apple Watch

Apple Watch, по всички критерии, е абсолютен хит. Последната версия е бърза, водоустойчива, има дълъг живот на батерията и възможност за собствена връзка с интернет и разговори. Може дори да следите представянето си във фитнеса.

Но за основната задача: да видите колко е часът, старият ръчен часовник се справя далеч по-добре.

Екранът на Apple Watch светва, когато завъртите китката си - движение, което не винаги е особено удобно - например, когато карате велосипед, или когато сте в градския транспорт и се държите, за да не паднете.

Поставка за автомобил срещу умна конзола

Множество автомобили вече са екипирани с огромни екрани, които всъщност в крайна сметка се превръщат в просто "огледало" на телефона ви, когато използвате Android Auto или CarPlay.

Ако свържете iPhone, например, на екрана се появява списък с приложения като Apple Maps, Music, Podcasts и други, които може да контролирате от екрана в колата или чрез гласовия асистент.

Проблемът е обаче, че имате достъп до доста ограничен брой от приложенията, които сте заредили на телефона си. Например - ако искате да ползвате Google Maps или Waze вместо приложението на Apple - е, не можете.

Освен това някои от тези умни автомобилни системи понякога имат нужда от софтуерни обновления, които производителят не позволява да инсталирате сами - и трябва да отидете в официално представителство, където да заплатите за услугата.

Използването на проста поставка за вашия телефон е евтино и удобно решение на проблема.

Будилник срещу Amazon Echo Spot

Amazon наскоро представи своя Echo Spot, умен алармен часовник с тъч екран и Alexa. Както и с видеокамера, което се оказа не особено желана функция в спалнята.

Разбира се, компанията обещава, че камерата не работи, когато не искате тя да работи. Но това е точното предизвикателство за хакери.

Така че, ако основната ви цел е просто да имате устройство, което сутрин да ви буди, просто си вземете обикновен будилник.

Лист хартия срещу таблета

Когато хората си купят нов iPad или Amazon Fire, старият обикновено заживява втори живот в кухнята - като рецептурник. Но трябва да го пазите, да го чистите, да зареждате батерията му - лист хартия несъмнено ще ви създаде по-малко главоболия. Затова просто го подарете на някой по-възрастен или малък член на семейството - или го продайте и може би използвайте парите за една хубава вечеря в приятен ресторант.

Кои са другите технологични джаджи, без които можете?