През следващата седмица технологичният лидер Apple вероятно ще представи резултатите си и ще се похвали с нараснали продажби след като през миналата година записа спад при тях.

Това е добра новина за производителя. Лошото е обаче, че анализатори очакват ръстът да е в полза на моделите от серията 6S, а не от новата серия iPhone 7, които бяха представени през есента на 2016 година.

"Повечето потребители залагат предимно на iPhone 6S", коментира Малк Московиц от Barclays.

"Отчитаме нарастващи опасения сред представителите на индустрията, че смартфоните стават все по-добри като технология и това позволява от друга страна те да се ползват от потребителите за по-дълъг период от време, за няколко години", обяснява експертът, цитиран от Bloomberg.

Анализаторите очакват на 31 януари Apple да представи спад в т.нар. средна пазарна цена на смартфоните си. Тя отразява средната стойност на устройствата, тъй като те се продават на различна цена в зависимост от пазара.

Прогнозите са, че показателят ще е на равнище от 688 долара за периода около коледните празници при 691 долара за година по-рано.

Това е ясен показател, че въпреки по-добрата си камера, по-бързия процесор, по-дългия живот на батерията и водоустойчивостта си новият iPhone 7 не е предпочитан пред предходната версия.

Очакванията на специалистите са, че производителят ще отчете продажби от около 76 милиона броя за последното тримесечие на миналата година при ниво от 75 милиона броя за същия период на предходната. Прогнозите са за ръст от 2% на приходите до 77 милиарда долара.