Смартфоните могат да излязат от употреба до пет години според потребители, анкетирани в ново проучване, цитирано от CNBC.

Шведската фирма за мрежова инфраструктура Ericsson се е допитала до 100 000 души от 40 държави. Резултатите показват, че всеки втори потребител на мобилното устройство смята, че „смартфоните ще останат в миналото и това ще се случи само за пет години”.

На тяхно място ще се издигне изкуственият интелект, който ще „даде възможност за взаимодействие с обекти без необходимостта от смартфон екран”.

Това, което движи желанието за край на смартфона, е фактът, че хората искат по-големи устройства, които често са придружени от екрани, които бързо изтощават мощността. Освен това те желаят и по-дълъг живот на батерията. Според Ericsson това „противоречиво търсене” подчертава нуждата от по-добри решения.

Изкуственият интелект може да предостави точно това, докато носимите електронни асистенти също ще набират популярност, твърдят 85 на сто от респондентите. Всеки втори смята, че ще може да говори на домакинските уреди, както с хората.

„Потребителите на смартфони вярват, че изкуственият интелект ще поеме много обичайни дейности, като търсенето в интернет, получаването на упътване и като личен асистент”, сочи докладът на компанията.

На пазара вече могат да се видят продукти, работещи с изкуствен интелект. Echo на Amazon е устройство, с което хората могат да разговарят и да получат информация. То дори може да изпълнява задачи като възпроизвеждането на музика. Google Now, Microsoft Cortana и Siri на Apple са дигитални лични асистенти, които работят чрез изкуствен интелект.

Идеята за изкуствен интелект изглежда набира скорост сред хората. Близо половината от анкетираните (44 процента) са на мнение, че подобна система би била добра за учител, една трета би искала устройство с изкуствен интелект да ѝ прави компания, а 29 на сто биха се чувствали по-комфортно да обсъждат здравното си състояние с такава система вместо с лекар.