Свръхзвуковият транспорт Hyperloop, който се движи с над 1000 км/ч и изминава огромни разстояния в рамките на няколко минути, може да минава през 10 маршрута в Европа.

Няколко държави от Стария континент са проявили интерес към изграждането на иновативната транспортна система на територията си. Това става ясно от официално съобщение на една от компаниите, работещи по технологията, американската Hyperloop One.

Сред тях са Великобритания, Франция, Германия, Холандия, Полша, Естония и Испания.

През май миналата година от корпорацията обявиха своята инициатива Hyperloop One Global Challenge, целяща да се определят градовете и регионите, които биха имали най-големи ползи от построяването на транспортната система.

Какво е да пътувате с над 1000 км/ч? Hyperloop One ще ви покаже (ВИДЕО)

Какво е да пътувате с над 1000 км/ч? Hyperloop One ще ви покаже (ВИДЕО)

Първото съоръжение на свръхзвуковата транспортна система ще стане факт през 2017-а

По нея документи със свои проекти за изграждането на съоръжението можеха да подават държави от цял свят. От корпорацията отчитат, че направените регистрации за инициативата са били над 2600, а 35 от тях са били избрани като най-добри.

Предложените маршрути за Стария континент са общо 10. Има по един на териториите на Германия и Холандия, линия между Талин и Хелзинки, между Мадрид и Танжер, между Корсика и Сардиния, между Варшава и Вроцлав.

Великобритания е проявила интерес към изграждането на цели четири линии на територията й - между Лондон и Единбург, между Глазгоу и Кардиф, между Ливърпул и Кингстън ъпон Хъл, както и линия в западен Съсекс.

Подадени документи има и за маршрути в Канада, САЩ, Южна Америка, Югоизточна Азия и Австралия.

От Hyperloop One посочват, че проектите ще бъдат подробно разгледани и обсъдени на три срещи - на 28 февруари в Ню Делхи, на 6 април във Вашингтон и на 27 април в Лондон.

И в Индия тръгва свръхзвуков транспорт Hyperloop, а билетите може да са безплатни

И в Индия тръгва свръхзвуков транспорт Hyperloop, а билетите може да са безплатни

Чака се одобрението на правителството в страната