Американската компания Hyperloop Transportation Technologyes (HTT), която е една от двете, работещи по осъществяване на концепцията на Илън Мъск за свръхзвукова транспортна система, направи много примамлива оферта на Индия.

Наскоро калифорнийстият старт-ъп внесе предложение да изгради линия между финансовия хъб Мумбай и град Пуне, като с HTT пътуването между тях ще отнема 25 минути вместо 3 часа, както е в момента. Сега се очаква решението на правителството на премиера Нерендра Моди.

Компанията от Щатите смята, че ще може да предложи доста ниски цени на билетите или да ги направи напълно безплатни, което би се превърнало в истински удар за HTT в Азия.

Какво е да пътувате с над 1000 км/ч? Hyperloop One ще ви покаже (ВИДЕО)

Какво е да пътувате с над 1000 км/ч? Hyperloop One ще ви покаже (ВИДЕО)

Първото съоръжение на свръхзвуковата транспортна система ще стане факт през 2017-а

"В зависимост от гъстотата на населението може да бъде разработен такъв бизнес модел, който да ни позволи да правим пари, без да трябва пътуващите да плащат за билети. Например може да продаваме излишната ни електроенергия или да предлагаме други услуги в страната", смята Бибоп Греста, който е председател и оперативен директор на фирмата, цитиран от CNBC.

HTT, заедно с конкурентите им Hyperloop One, работи върху нова технология за свръхзвукова транспортна система, в която пътниците се движат в капсули с около 1200 километра в час.  

От Hyperloop One вече имат договор за изграждането на такава система между Дубай и Абу Даби. Компанията DP World Group инвестира 50 милиона долара в проекта.

Дубай инвестира $50 милиона в свръхзвуковия транспорт Hyperloop

Дубай инвестира $50 милиона в свръхзвуковия транспорт Hyperloop

Такава система за пренос на товар ще бъде изградена в емирството