Строежът на жилищните сгради тухла по тухла може да остане в миналото. Само за 8 дни в САЩ бе построена къща с помощта на гигантски триизмерен (3D) принтер.

Демокъщата, която се намира в Калвъртън, Ню Йорк е дело на строителната компания SQ4D. Тя обяви, че продава все още непостроена къща в близкия град Ривърхед на цена от 299 хил. долара, предава Reuters.

Къщата е с площ от около 130 квадратни метра. Основите и стените, ще бъдат изцяло направени с 3D принтера.

Времето за отпечатване на стените отнема около 48 часа, според Кърк Андерсен, директор на оперативния отдел за SQ4D. Той и колегите му проектират и изработят свой собствен принтер.

"Взехме идеята за пластмасов 3D настолен принтер и искахме да го направим много по-голям", каза Андерсен.

Строежът на принтирани къщи е значително по-бърз и около 30% по-евтин от къщите, построени по традиционен метод, казва Андерсен.

При принтирането на къщи обикновено се използва малко материал и не се произвежда никакъв отпадък. Технологията е чиста, а къщата е енергийно ефективна.

Не всички в строителната индустрия са въодушевени от този процес и има смесени отзиви. Скептицизмът е присъщ сред по-старите представители на индустрията, отбелязва той.

"Хората вероятно не са подготвени за начина, по който това ще промени строителството. Това е само началото", казва Андерсън.

3D принтираните къщи не са новост. Още през 2018 г. във френския град Нант беше факт първата къща, "построена" чрез тази технология.