С бума на новите технологии в последните десетилетия, хората понякога забравят колко стари са някои от изобретенията, които ползваме и днес.

Истината е, че много устройства и уреди са били изработени преди доста години, а някои дори преди векове. Business Insider публикува списък с част от технологиите, които са се родили много преди нас:

Ваксината – 1796 г.

Едуард Дженър е представил първата ваксина малко преди края на 18 век. Неговата цел е била с иновативния медикамент да унищожи вируса на едрата шарка.

Батерията – 1800 г.

Батерията е изобретение на италианецът Алесандно Волта. В своите опити той използва метални пластини и парцали, напоени със солен разтвор.

Микрофон – 1876 г.

Скоро след като Александър Бел изобретява телефона, германският чиновник Емил Берлинер забелязва, че предавателят на устройството е много слаб и звука е тих. Така той се захваща и изобретява устройство, което усилва звука.

Миялна машина – 1886 г.

Няколко дни след Коледа през 1886 г. домакинята Жозефин Гарис Кохран подава заявка за патент в патентното ведомство в САЩ. По-късно тя създава компания за производството на миялни машини, която е носела името Kitchenaid.

Контактни лещи – 1887 г.

Първите контактни лещи са били направени изцяло от стъкло, като идеята е била да покриват цялото око, а не само ириса.

Ескалатор – 1891 г.

Първите подвижни стъбли се появяват преди началото на 20 век, благодарение на нюйоркчанинът Джеси Рено. Първият негов модел на съвременния ескалатор е заработил в сграда в т.нар. Кони Айлънд в емблематичния американски град.

Дрон – 1964 г.

Първият безпилотен летателен апарат е носил името Lockheed D-21B. Той е бил използван за военно разузнаване от САЩ, но бързо е излязъл от употреба поради чести катастрофи.

Интернет – 1969 г.

Група инженери от Станфордския институт за изследвания създават мрежа между няколко компютара, чрез която могат да споделят и разменят информация. Те наричат системата ARPANET. Това е началото на днешния интернет такъв, какъвто го познаваме.

Мобилен телефон – 1973 г.

Първият модел мобилен телефон е бил създаден от Мартин Купър, който тогава работел за Motorola. Чрез него е можело да се проведе разговор за не повече от 30 секунди, като устройството е трябвало да се зарежда 10 часа. Освен това тежало 800 грама.