Една от американските компании, които работи върху технологията за свръхзвуков транспорт, движещ се с над 1000 километра в час, обяви официално първите две места в Европа, през които ще минава изграденото от тях трасе.

Hyperloop One обяви печелившите от своята инициатива Hyperloop One Global Challange, която започна през май 2016 година. Нейната цел беше да бъдат определени населените места, които биха имали най-големи ползи от изграждането на системата.

В предпоследния кръг влязоха няколко европейски държави, но на финала за проекта беше избрана Великобритания. Става въпрос за линията между Единбург и Лондон и тази между Глазгоу и Ливърпул.

Разбира се не е ясно дали именно там ще бъдат построени едни от първите трасета на транспортната система.

10 маршрута в Европа, по които може да тръгне свръхзвуковият транспорт Hyperloop

10 маршрута в Европа, по които може да тръгне свръхзвуковият транспорт Hyperloop

Кой ще минава най-близо до България?

Идеята на инициативата беше отделните държави да подготвят свои предложения към Hyperloop One, като екипи специалисти от спечелилите ще могат да работят в тясно сътрудничество с инженерите на Hyperloop One и ще могат да я превърнат своите проекти в реалност.

Сред печелившите са още Канада, Индия с два маршрута, Мексико и Щатите с четири маршрута.

Въпреки безбройните спекулации все още обаче не е ясно къде точно ще тръгне първият Hyperloop. В интервю през август главният изпълнителен директор на компанията Робърд Лойд заяви, че транспортът ще се появи "някъде по света през 2021 година". Потенциалните локации вече са сведени до 10.

Снимка 312752

Източник: Hyperloop One