С по-мощни от всякога компютри и роботи в производството не е изненадващо, че хората се чудят дали машините ще ги заменят. Обществото обаче няма от какво да се притеснява. Това смята Дейл Силвър, който е сред водещите програмисти, създали мощният компютър на Google — AlphaGo.

По неговите думи иновациите ще направят света по-добър и ще даде поле на хората за повече креативност и по-интересни занимания.

"Някои работни места наистина се заменят (автоматизират), но също толкова на брой нови се отварят в същото време", коментира експертът.

"Предстои голяма промяна, но тя е нещо, за което съм оптимист, че ще доведе до повече нови възможности, а не до ограничаването на настоящите", допълва той, цитиран от CNBC.

От Google работят сериозно в сферата на изкуствения интелект, като със своята машина AlphaGo вече постигнаха завидни резултати. Компютърът вече би два пъти 19-годишният Ки Джи, който е най-добрият играч в света на т.нар. Go — древна китайска игра.

Това, че машината се е "научила" е голямо постижение на специалистите, като те са постигнали правилната конфигурация на компютъра, а възможните нейни вариации са неизброимо много.