Еуфорията около изкуствения интелект (AI) никога не е била по-голяма отколкото сега. Една от областите, където се очаква AI да навлезе масово е търговията на дребно.

От Business Insider Intelligence предвиждат бум на роботизирания интелект да има в търговията на дребно, както и в целия търговски сектор. Очаква се технологията да се интегрира в тази дейност до 2035 година, което ще доведе до бизнес вълнения и много инвестиции от страна на компаниите.

Най-активно изкуственият интелект ще се използва за персонализация на продажбения процес и в програмите за директна връзка с потребителите. Чат софтуерите ще работят непрестанно и ще отговарят веднага на клиентите. Те ще предлагат и алтернативен контакт със служител.

Тъй като еуфорията и липсата на разбиране за предназначението на иновацията се засилват, става все по-трудно да не се забравя за истинския негативен ефект, а именно закриването на много работни места.

От друга страна изкуственият "продавач" няма нужда от заплащане и така приходите на търговските компании ще нарастват значително.

Според 64% от анкетираните от Business Insider Intelligence компании едно от най-сериозните предизвикателства пред тези, които искат да внедрят иновацията, е липсата на умения и талант у служителите, които би трябвало да  използват изкуствения интелект.

Машинното инженерство ще позволява на роботите да извършват операции без да е необходимо да се програмират всеки път. Иновативната технология ще може да анализира големи обеми от данни, за да предвиди бъдещите тенденции и поведение на потребителите.