Бъдещето вече е тук: във вторник Google представи технология, "по която работи от доста време" и която сме свикнали да виждаме в научнофантастичните филми. Този път обаче присъствалите на конференцията I/O видяха на живо - виртуалният асистент, вграден в операционната система Android, вече ще може да се обажда сам на ресторанти, фризьорски салони, сервизи, хотели и други и сам да направи резервация или да запише час.

Сундар Пичай, CEO на технологичната компания, демонстрира как работи новата технология Duplex, оставяйки наблюдаващите с отворени усти. Благодарение на изкуствения интелект, асистентът сам води сложен разговор с редица условности, уточняващи въпроси и взима решения в рамките на зададените от вас критерии. Освен това гласът му (ще има далеч повече от един) прилича дотолкова на истински човек, че събеседниците дори за секунда не допускат, че говорят с машина.

Запис на разговорите, пуснати по време на конференцията, могат да бъдат открити тук (на английски). Гласовият асистент успя да запише час за фризьорски салон, а по-късно да уточни детайлите около посещение в ресторант, след като е зададена команда като "запиши ми час за фризьор за вторник между 10 и обяд". При втория разговор асистентът се представи още по-впечатляващо, при положение, че дамата от отсрещната страна очевидно не внимаваше в разговора и бе доста разсеяна.

Пичай посочи, че технологията, макар и вече справяща се сама в почти всички ситуации, все още не е напълно готова. Остава неясно кога ще бъде достъпна за всички потребители.

Изкуственият интелект бе основна част от презентацията, включваща и новата версия на Android - P. Google вече използва AI за редица свои услуги - от идентифициране на хора на снимка до бърз превод в реално време. Асистентът ще получи и други възможности - като например да учи децата на добри обноски. Изкуственият интелект ще благодари на децата, които казват "моля" при различни команди. Той вече ще може и да поддържа разговор с потребителя без нуждата от командата "Ok, Google" при всеки въпрос.

И още

Android P, която вече е достъпна в beta, получава обновен външен лик. Операционната система захвърля стария метод за управление чрез три бутона в долната част на екрана и ще използва жестове, подобни на тези в iPhone X.

Освен това компанията е решила, че ще помага на потребителите да ползват телефоните си по-малко, като им позволява да настройват максимален период, в който могат да използват дадено приложение. И ще ви казва колко време прекарвате на телефона, колко пъти сте го отключили и други.