Четиридесет и четири години след основаването на Microsoft Бил Гейтс казва, че най-големите промени, които технологичният бизнес ще донесе, все още предстоят. И те ще бъдат свързани с изкуствения интелект (AI), който ще доведе най-вече до подобрения в областта на медицината и образованието. Също така милиардерът споделя, цитиран от Fast Company, че е скептично настроен към енергията, която някои технологични компании влагат в прилагането на тази технология за безпилотните автомобили.

Той казва, че Microsoft предоставя дигитални инструменти на други компании, които разработват автономни автомобили, но това не е основен фокус за корпорацията.

Според Гейтс силата на изкуствения интелект е невероятен и ще доведе до много промени в обществото. Някои ще бъдат добри, други лоши, но така или иначе тe вече са започнали да се случват и то с невероятна скорост.

Основателят на Microsoft си спомня, че компютрите са били използвани основно за "структурирани задачи като създаване на финансови отчети", където машината води човека през процеса или за такива като писане на имейли, при които човекът, a не машината, разбира значението и контекста на съдържанието на съобщенията.

След още 5 години изкуственият интелект в продуктите на Microsoft ще може да разбира в дълбочина отделните факти, езика на потребителя и неговия бизнес. С тази информация софтуерният асистент вероятно ще знае достатъчно, за да изпълнява задачи, които се извършват от хора с опит - като идентифицирането на най-важните елементи в множество имейли, телефонни съобщения и други.

Бил Гейтс също вярва, че интелигентните роботи скоро ще започнат да се занимават и с някои от обикновените задачи на хората. Например, почистването на стаята или сглобяването на различни мебели ще могат да се извършват от роботи на достъпна цена. Някои от основните технологии като разпознаване на глас, компютърно зрение, роботизирани крайници вече са достатъчно напреднали, за да извършват основни задачи свързани с такива дейности. Гейтс споделя обаче, че ще отнеме време докато роботизирана ръка добие сръчността на човешката.

Гледайки още по-далеч в бъдещето, той вярва, че изкуственият интелект може да ни принуди да предефинираме самата работа и ролята, която играе тя в човешкия живот. Гейтс предполага, че ще бъдем ориентирани към по-високи цели и ще дойде ден, в който няма да бъдем толкова фокусирани върху работата и справянето с различни болести.