Китай работи върху амбициозен проект, който може да превърне най-голямата пустиня в страната в оазис. В момента експерти изпробват технологии, които да помогнат за изграждането на 1000-километров тунел или най-дългият в света, който да транспортира вода от Тибет до регионът Синдзян.

По думите на един от инженерите, който участва в проекта, по този начин територията там ще се превърне в китайската Калифорния. В моментът най-дългият такъв водопровод е този, прекосяващ Ню Йорк. Той се простира на 137 километра.

Според информацията в местни медии китайското правителство вече работи по подобен тръбопровод в провинция Юнан, който ще бъде с дължина от 600 километра. Неговото изграждане ще бъде решаващо за 1000-километровия водопровод, като ще покажат дали технологията работи.

Целта на тръбопровода до Синдзян е да отклони река Ярлунг Цянгпо в южната част на Тибет до пустиня Такламакан. Долното й течение стига в Индия и там се нарича Брахмапутра и се влива в Ганг на територията на Бангладеш.

Тибетското плато спира дъждовният мусон от Индийския океан да достигне Синдзян и това е причината на територията на региона да има две пустини - Гоби на север и Такламакан на юг. Заради сушата 90% от региона да не е обитаема.

В същото време пустинята Такламакан граничи с Тибетското плато, наричано още Водната кула на Азия. Всяка година там над 400 милиарда тона вода захранват едни от най-големите реки на Стария континент, включително Хуанхъ, Меконг и Ганг.

Стойността и останалите параметри около проекта все още не са ясни. За сравнение изграждането на този в провинция Юнан ще отнеме 8 години и ще струва 78 милиарда юана или 11,7 милиарда долара.

Той ще създаде 3,4 милиона работни места, над 30 хиляди хектара нова обработваема земя и ще допринесе за местната икономика с 330 милиарда юана.