Eviation Aircraft показа серийната версия на електрическия си самолет Alice. Първият полет на малкия модел ще бъде през втората половина на 2021 г., а в употреба той ще влезе през 2024 г., пише Bloomberg.

Плановете на Eviation бяха забавени с около година заради пандемията.

Компанията залага на традиционен дизайн, вместо на вертикално излизане с ротори, които са предпочитани от други стартъпи. Alice ще бъде и по-голям самолет от тези на конкурентите и ще може да превозва девет пътника на разстояние от над 1 000 километра. Това ще го направи подходящ за САЩ, където често има случаи на служители, които пътуват огромни разстояния ежедневно, за да отидат на работа, коментира агенцията.

Серийният модел получава няколко промени: опашката вече е под формата на буквата Т, а не на V. Също така двата електрически пропулсора са изместени от крилата и вече се намират в задната част.

Главният изпълнителен директор Омер Бар-Йохай казва, че компанията използва "съществуващите в момента горивни клетки и не разчита на бъдещи подобрения" на технологията.

Eviation, която се премести в Сиатъл от Израел през декември, през 2019 г. заяви, че има над 150 поръчки. Компанията не дава обновена информация по този въпрос.