Първият български частен геостанционен комуникационен сателит вече официално се отправя към Космоса. Той ще бъде изстрелян с ракета Falcon 9 на американската компания SpaceX от ракетната площадка 39A в Космическия център Кенеди на НАСА във Флорида.

"Двучасовият прозорец на изстрелването се отваря днес, петък, 23 юни в 21:10 часа българско време и се затваря в 23:10 часа", съобщават от телекомуникационният оператор "Булсатком", собственик на сателита BulgariaSat-1. Желаещите ще могат да гледат директно на официалната уеб страница на SpaceX.

Извеждането в Космоса беше отложено на няколко пъти през последните седмици.

В началото на тази причина за спирането беше дефект на вентилационната система на ракетата, която е трябвало да бъде сменена. Това беше обявено от самата SpaceX в акаунта на компанията Twitter.

Повреда отложи излитането на BulgariaSat-1

Повреда отложи излитането на BulgariaSat-1

Следващият прозорец се отваря до дни

По-късно собственикът на корпорацията Илън Мъск обяви, че повредата не е била толкова сериозна и изстрелването е можело да бъде извършено. Все пак от ръководството й взели решение да не рискуват.

Изстрелването на BulgariaSat-1 трябва да бъде извършено с вече летяла ракета, като след извеждането на сателита SpaceX ще опита отново да приземи контролирано първата част от летателната машина на платформа в Атлантическия океан.