Дългоочакваното изстрелване на първия български геостационарен комуникационен сателит отново бе отложено. BulgariaSat-1 трябваше да полети на гърба на Falcon 9 на компанията на Илън Мъск SpaceX късно снощи.

От съобщение в официалния Twitter акаунт на SpaceX обаче става ясно, че полетът не е осъществен.

Причината е в дефектна пневматична клапа на вентилационната система, която е трябвало да бъде сменена.

Самият Мъск коментира по-късно, че системата е с две клапи, едната от които резервна, и втората е функционирала изправно. Тоест полетът е можел да бъде извършен, въпреки че едната е била повредена. Но от компанията са решили все пак да не рискуват.

Следващите две дати, в които ще има прозорец за изстрелването на сателита на българската компания Bulsatcom, са 23-и и 24 юни. Това ще стане от стартовата площадка Кейп Канаверал.

За 25-и пък е планирано изстрелването на сателит на Iridium, компанията, която поддържа мрежа за сателитни телефони.

След извеждането на българския сателит в космоса, SpaceX отново ще опита контролирано приземяване на първия модул на използваната Falcon 9 на платформа в Атлантическия океан.

BulgariaSat-1 ще бъде изведен от първи модул на ракетата, приземен за първи път на 14 януари тази година като по този начин ще бъде вторият в света, възползвал се от тази иновация на американския производител.

"BulgariaSat-1 ще осигурява директно до домовете телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони. Сателитът е подходящ за 4G LTE мрежа в 1800 MHz. Освен за телевизионни и комуникационни услуги, BulgariaSat-1 може да се използва при форсмажорни обстоятелства - аварии, в следствие на природни бедствия - земетресения, бури, наводнения, когато наземните мрежи не работят", посочват от Bulsatcom.

Първият български сателит: Всичко, което знаем за него броени дни преди изстрелването

Първият български сателит: Всичко, което знаем за него броени дни преди изстрелването

За BulgariaSat-1 разказва шефът на "Булсатком" Максим Заяков