2006 - 2017 година. Това е дългият път, изминат от мащабния проект на "Булсатком" за изстрелването на първия български телекомуникационен сателит, който ще нареди страната ни до 11-те европейски държави с присъствие в Космоса.

След дълго чакане и забавяне повече от 6 месеца, датата за извеждането на BulgariaSat-1 е ясна - 15 юни.

Сателитът на Bulsatcom излита на 15 юни

Bulsatcom съобщи точната дата, на която сателитът им излита в Космоса

Край на чакането

За това какво точно представлява сателитът, къде и как ще бъде позициониран той, какви ще са функциите му и всичко останало около него на събитие в София разказаха главният изпълнителен директор на "Булсатком" Максим Заяков и директорът на отдел "Проучване и развитие" към дъщерната "България Сат" Петър Петков.

BulgariaSat-1 в цифри

4 тона тежест;

20 метра ширина;

32 броя предаватели;

3 континента покритие - Европа, Северна Африка, Западна Азия;

20 години живот;

36 000 километра разстояние от Земята;

2 контролни центъра в България.

Какво точно чакаме на 15 юни?

Това е датата, когато от военновъздушната база в Кейп Канаверал, Флорида, сателитът ще бъде изстрелян с помощта на ракета Falcon-9 на създадената от американския предприемач Илън Мъск компания SpaceX.

Целта е BulgariaSat да достигне т.нар. геостационарна орбита (бел.ред.: при нея скоростта на обикаляне около Земята съвпада със скоростта на въртене на самата планета около остта й и това позволява позиционираните там обекти да стоят фиксирани в една точка спрямо земната повърхност).

Позицията на сателита е на 36 хиляди километра от Земята, като традиционно цели 90% от неговото горивото на апаратите се използват само за достигането й.

Тъй като мястото на геостационарната орбита е ограничено, всяка държава има право на една или повече точки, които може да използва за свои обекти. България разполага с две такива, като има още 11 европейски държави със сателити, разположени там.

Снимка 294785

Източник: Булсатком

Защо проектът отне повече от 10 години на "Булсатком"?

Отговорът е прост - административни процедури и намиране на необходимото финансиране.

Най-много време отне финансирането. Техническата част ни коства 2 години и половина. 

За извеждането на сателит в Космоса е необходимо получаването на редица национални и наднационални разрешения. Те се издават от Международния съюз по телекомуникации (ITU) към ООН, а у нас - от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

Освен на Земята, обаче "Булсатком" среща и затруднения в Космоса. Оказва се, че едно от двете места, предвидено за сателити на българската страна, е заето и е необходимо преминаването през допълнителни процедури.

"Испания беше една от държавите, които се застъпиха за нас, както и Бразилия, Франция, Русия, САЩ, Израел и Иран. За да се реши въпросът, 86 нации трябваше да дадат своето съгласие в рамките на ITU", обясни Заяков.

На въпрос коя държава е заела свободната позиция на България, шефът на "Булсатком" посочи, че това е била Норвегия със сателита на оператора Telenor.

"Най-много време отне финансирането. Техническата част е ясна и тя ни коства 2 години и половина. При финансирането нещата са по-сложни, особено, като се има предвид, че ние сме частна българска компания, която разчита за основната част от проекта на кредитиране", коментира пред Money.bg Максим Заяков.

Снимка 294783

Източник: Булсатком

Колко струва сателитът и откъде е дошло финансирането?

По думите на Заяков цялостният проект възлиза на 235 милиона долара, като основната част от тях са били получени под формата на кредит от група международни банки.

Заяков посочи, че водещият участник е американската Exim Bank, която е държавна експортно-импортната банка. Освен това "Булсатком" работи с консорциум от кредитори, сред които Deutsche Bank London, Citibank London, Европейската банка за възстановяване и развитие, RaiffeisenBank и КBC през българската Сибанк.

По думите му пътят до осъществяването на проекта е бил дълъг и много труден. Защо обаче все пак компанията решава да поеме по него?

"Всичко е свързано с клиентите, на които от една страна дължим идеята и желанието да предложим по-качествена и разнообразна услуга. Немалка част от операторите, като нас, разчитат на чужди сателити, но това е допълнителен разход. Ако ние продължим да наемаме сателити за своята дейност, може да се окажем в неконкурентно положение и да сме принудени да вдигаме цената за потребителите", обясни Заяков.

"Същевременно с развитието на телевизията почти всичко мина към висока резолюция, сега с BulgariaSat ще имаме много канали с HD и Ultra UD качество. Но то изисква все повече сателитен капацитет и това вдига още стойността. Елементарната икономическа логика показва, че е по-добре да имаш собствен сателит, отколкото да наемаш чужд", каза още той.

Кога ще се върне инвестицията от $235 милиона?

От "Булсатком" изчисляват, че инвестицията ще се върне в рамките на около 10 години. Те очакват дори по-добри резултати в тази посока благодарение на удължения живот на BulgariaSat заради технологията, която ползват от SpaceX.

Тъй като почти цялото гориво на сателитите се използва за достигането на геостационарната орбита, техният живот обикновено не надхвърля 15 години. Този на българския сателит обаче ще бъде удължен с още 5 години заради нова система, пестяща ценния ресурс.

Ако не беше разработката на SpaceX, въобще нямаше да го има този проект.

"Сателитът има 20 години живот, като така инвестицията ще се върне върне лесно, а и по-дългият период я прави по-достъпна. Отношението цена - качество, което може да се предложи е по-добро в случая", твърди Заяков.

Основно за излизане по-бързо на "плюс" от оператора разчитат на привличането на клиенти, които да ползват BulgariaSat. Тъй като покритието на BulgariaSat обхваща цяла Европа, Близкия Изток и Северна Африка, а най-силен ще бъде сигналът на Балканите, интерес вече има от съседните държави, като Румъния, Гърция, Турция, както и от Израел.

Засега разговори се водят с телекомуникационни компании от региона, като те ще могат да ползват 54% от капацитета на сателита, останалите 46% ще бъдат за "Булсатком". От оператора се надяват с него да разширят дейността на сръбската си дъщерна фирма "Поларис медия".

За ролята на SpaceX в изстрелването на BulgariaSat

В процеса по създаването на BulgariaSat-1 са работили три различни екипа - от българската "България Сат" и от американските Space Systems Loral (SSL) и SpaceX. Любопитното е, че за изстрелването на сателита ще бъде използвана ракета Falcon 9 за многократно използване, която вече летя и се приземи обратно на Земята в началото на годината.

"Ако не беше разработката на SpaceX и възможността ракетата да бъде с първа степен (бел.ред. частта на ракетата, която се отделя първа при изстрелване) за многократно използване, въобще нямаше да го има този проект. Благодарение на това разходът за изстрелване буквално падна с между 2,5 и 3 пъти", изчислява Заяков.

След извеждането в Космоса на BulgariaSat "Булсатком" ще разчита на български екип от 25 човека, които ще следят сателита от два контролни центъра в страната - до София и до Велико Търново.

Снимка 294782

Източник: Булсатком

И идва нов сателит

Максим Заяков коментира, че плановете не приключват с BulgariaSat-1, като в рамките на следващите 5 години операторът може да е готов с нов сателит.

"Идеята е точно такава. Няма фирма, която ще се захване с дейност и няма да я развива. За нас има съвсем ясна цел как да се развие този пазар. Ние от самото начало на проекта работихме със съзнанието, че не правим нещо един път, а търсим развитие в бъдеще", обобщи накрая той.