Първият български комуникационен сателит в Космоса - BulgariaSat-1 на телекомуникационния оператор "Булсатком", ще полети на 15 юни т.г., потвърди изпълнителният директор на компанията Максим Заяков на пресконференция днес.

Както Money.bg писа преди време, сателитът ще бъде изведен в Космоса от ракета Falcon 9 на американската компания SpaceX, която е за многократна употреба. Първият опит с такава беше извършен през януари тази година, като след изстрелването тя беше приземена обратно на платформа в Тихия океан.

По всички етапи на проекта на място работи български екип инженери. След самото изстрелване сателитът трябва да достигне своята орбитална позиция, а от Земята ще се извършат тестове и настройки в рамките на около месец след позиционирането му и преди да започне същинското му функциониране.

От "Булсатком" посочват, че сателитът премина всички тестове и изпитания, доказващи, че може да работи безупречно в космическите условия на геостационарната орбита на 36 000 км над земята, където температурните амплитуди варират от -170 до +125 градуса по Целзий и всяка апаратура е подложена на силна радиация. 

46% от капацитета на сателита ще се използва от собствени компании на българския и сръбския пазар, на който "Булсатком" също оперира.

Българският сателит има 15 години гарантиран живот по договор, но разполага с гориво за допълнителни още 5 години, което означава, че практически функционирането му е обезпечено за следващите 20 години.

Производството му бе възложено на водещата в тази област компания - Space Systems/Loral (SSL), базирана в Силициевата долина в САЩ. Тя е собственост на канадската MacDonald, Dettwiler and Associates Ltd. , която я придобива през 2012 година от автомобилния гигант Ford в сделка за 875 милиона долара. SSL работи по проекти на компании като Google и Telenor.