Ракетата-носител "Союз-2.1б" с двигателната установка "Фрегат" и автоматичната станция "Луна-25", излетя от космодрума Восточный в 02:10 ч. московско време, съобщава кореспондент на ТАСС. Това е първата мисия в историята на съвременна Русия (от 47 години насам) до естествения спътник на Земята.

На 16 август апаратът трябва да навлезе в окололунна орбита, а кацането на Луната се очаква на 21 август. Предвижда се модулът да се приземи в близост до кратера Богуславски.

Основната задача на "Луна-25" ще бъде да отработи технологията за меко кацане. При тази мисия за първи път космически апарат ще кацне на Южния полюс на Луната. Сондата ще изследва вътрешната структура и ще проучи природните ресурси, включително водата, както и въздействието върху повърхността на Луната на космическите лъчи и електромагнитната радиация.

Последната лунна мисия на СССР беше изпращането на космическата сонда "Луна-24", от космодрума Байконур на 9 август 1976 г. В резултат на анализа на резултатите от този полет за първи път бяха получени убедителни доказателства за наличието на вода на Луната. 

Снимка 629477

Източник: wikipedia

Следващото меко кацане на Луната се случва 37 години по-късно, на 14 декември 2013 г., когато китайският космически кораб Chang'e-3 достави лунохода Yutu на Луната.

Кой притежава Луната?

Кой притежава Луната?

Много или малко са 25 долара за акър на спътника на Земята?