Очакването, че изкуственият интелект ще става по-умен няма нищо общо с човешката мъдрост. Всичко е свързано с нея, всичко е свързано с опита на хората. Това коментира шефът на китайският онлайн гигант Alibaba Джак Ма в интервю за CNBC.

"Не мисля, че машините, включително изкуственият интелект, ще заменят мъдростта, съответно хората", смята най-богатият човек в Китай.

Опасността от това, че машините ще заменят голяма част от работната сила, е един от най-обсъжданите въпроси в областта на технологиите. Компании, като Google, възлагат големи надежди на изкуствения интелект.

Експертите от Goldman Sachs смятат, че автоматизацията крие сериозни рискове за пазара на труда и най-вече за тираджийте, секретарите, касиерите, сервитьорите и брокерите на недвижими имоти.

"Да, наистина ще е болезнено", коментира Ма на конференция в Детройт. "Някои хора ще хванат вълната и ще забогатеят, те ще бъдат по-успешни. За други обаче промяната ще бъде болезнена. Скоро светът ще се превърне в данни, в информация", допълва шефът на Alibaba.