SpaceX изстрелва ракета с четирима пасажери в орбита днес. Това ще са първите туристи в орбита от повече от десетилетие, а мисията ще сложи началото на нова ера в туризма в нискоземната орбита.

Кои са участниците?

Милиардерът Джордан Айзъкман ще плати за пътуването на космическата компания на Мъск Space X. Той ще пътува с още трима пътници - Хейли Арсено- асистентка на лекар в Детската изследователска болница Сейнт Джуд, д-р Сиан Проктор и Кристофър Семброски, бивш офицер от ВВС.

Как екипажът ще стигне до Космоса?

SpaceX ще използва автономния космически кораб Dragon, който изстрелва върху ракета Falcon 9. Тази технология е разработена за НАСА и за първи път се използва за изстрелване на астронавти към Международната космическа станция през 2020 г. В момента на МКС има два кораба Dragon, прикрепени към нея, а след това изстрелване, в орбита ще има три кораба на SpaceX.

Друга туристическа мисия, но на компанията Axiom Space също ще използва превозни средства SpaceX и ще стартира през 2022 г. Предвижда се пътниците да отсядат на Международната космическа станция за двуседмичен престой.

Колко струва мисията Inspiration4?

Цената не е оповестена, но има предположение, че е около 250 милиона долара. Чрез мисията се цели също събераране на пари за Детската изследователска болница Сейнт Джуд, чрез конкурс и продажбата на сувенири след полета. Организаторите казват, че са събрали 128 милиона долара, като целта е 200 милиона долара.

Четиримата пътници ще прекарат три дни, обикаляйки планетата. Те са подготвени за изпитаниято, като са прекарали 30 часа заедно в симулатор на Земята. Туристите ще летят на височина от около 575 км., което според SpaceX е най-високият туристически космически полет. За сравнение, МКС обикаля на около 408 км. над Земята .

Опасна ли е тази мисия?

Мисията не е съвсем безопасна, но все пак има по-голяма опасност човек да да умре в автомобилна катастрофа, отколкото тези туристи да загубят живота си по време на тази мисия, според изчисления на НАСА и SpaceX. Най -голямата външна заплаха за мисията са космическите отломки, които се сблъскват с превозното средство, особено тези, които може да не се появят на радарите.

В сравнение със скорошните мисии на Безос и Брансън, тази е коренно различна. Тук пътниците всъщност ще останат в Космоса, обикаляйки около планетата, в продължение на няколко дни. Когато Джеф Безос излетя в капсулата, проектирана от Blue Origin, или когато Ричард Брансън излетя с ракетата си, разработена от Virgin Galactic, те стигнаха на около около 80 км. от Земята и те прекараха  само няколко минути там, преди да се върнат. Строежът на превозно средство, което произвежда достатъчно мощност, за да достигне безопасно скоростта, необходима за пребиваване в орбита (28 000 км/ч), е значително по-голямо инженерно предизвикателство.