Наскоро Bank of America Merrill Lynch пуснаха доклад за водещите глобални икономически тенденции. В него има информация освен за редица други теми и за роботизирането на производството.

Според графиката на финансовата институция, базирана на данни от 2012 г., най-много работещи роботи има в икономиката на Япония – общо 310 508. През миналата година дори в град Нагазаки беше отворен хотел, в който почти всички служители са машини. 

На второ място след Япония е САЩ с 168 623 работещи роботи, а след тях се нарежда Германия със 161 988 машини.

Държавите, в които скоро работещите хора ще бъдат заменени от роботи

Държавите, в които скоро работещите хора ще бъдат заменени от роботи

Ето къде хуманоидните машини ще вземат хляба на персонала

В началото на годината от Световния икономически форум излязоха с доклад, според който над пет милиона работни места ще бъдат закрити до 2020 г. заради налагането на изкуствения интелект и роботизирането на производствените процеси.

По думите на основателя на организацията Клаус Шваб числото на съкратените служители може да достигне 7 милиона души в рамките на 15-те най-големи развити и развиващи се пазари.

В списъка с най-застрашените страните влизат Австралия, Бразилия, Китай, Франция, Германия, Индия, Италия, Япония, Мексико, Южна Африка, Турция, Великобритания и САЩ.

Снимка 226282

Източник: bofaml.com