През януари преди провеждането на годишната среща на Световния икономически форум в Давос от организацията излязоха с доклад, според който над пет милиона работни места ще бъдат закрити до 2020 г. заради налагането на изкуствения интелект и роботизирането на производствените процеси.

Тогава в публикацията беше посочено, че броят на съкратените служители може да достигне 7 милиона души в рамките на 15-те най-големи развити и развиващи се пазари. В списъка със страните влизат Австралия, Бразилия, Китай, Франция, Германия, Индия, Италия, Япония, Мексико, Южна Африка, Турция, Великобритания и САЩ.

Четвъртата индустриална революция идва. Ето как ще изглежда тя

Четвъртата индустриална революция идва. Ето как ще изглежда тя

От Световния икономически форум дават отговор на този въпрос

Изненадващо обаче най-сериозен удар заради роботизацията ще понесе пазарът на труда в мощната африканска икономика на Етиопия. Доклад на експерти от Citigroup, направен съвместно с двама преподаватели от училището по политика към Оксфордския университет показва, че там 85% от хората ще изгубят работата си и ще бъдат заменени от роботи.

На второ място по този показател е Китай, където 77% от работната сила ще бъде заместена от машини. След това се нареждат Тайланд със 72 на сто, Индия с 69 на сто и Южна Африка с 67 на сто. Другите най-засегнати държави ще бъдат Аржентина, Нигерия, САЩ и Великобритания.

Снимка 220335

Източник: Agenda.weforum.org