Кръв и пълни с лекарства дронове носят жизнено важна помощ в някои от най-отдалечените места на Танзания.

Това е целта на държавната Комисия за наука и технологии, която от края на 2017 г. е осъществила десетки полети в сътрудничество с Wingcopter и DHL на Deutsche Post към Укереве, най-големият остров на езерото Виктория. Подобно на инициатива в близката Руанда, пилотният проект вече е достигнал до повече от 8000 пациенти и може да помогне за революционизиране на медицинските услуги в най-голямата страна в Източна Африка, информира Bloomberg.

"Успяхме да доставим анти-отрова на фермерите, които бяха ухапани от змии и се нуждаеха от медицинска помощ бързо, за да избегнат ампутация на крайниците или дори смърт", казва Джордж Муламула, ръководител на проекта в Комисията. Следващият етап, казва той, е да се осигури финансиране за увеличаване на допустимия товар на дроновете до 45 килограма от 6 килограма и разширяване на обхвата им до всичките над 80 танзанийски острова в най-голямото езеро на Африка.

Това е проект, който може да бъде особено полезен в Танзания, която е два пъти по-голяма от Калифорния и е дом на около 57 милиона души. Детският фонд на Организацията на обединените нации казва, че делът на държавните разходи, насочени към здравния сектор, е намалял през последните пет години и има недостиг на финансиране за предоставяне на основни услуги. Маларията, ХИВ / СПИН и туберкулозата са основните заплахи за здравето.

Бърза доставка

"Знам местата в Танзания, които са толкова отдалечени, че на държавният отдел Медицински грижи може да му отнеме няколко дни, за да достави лекарства", казва Сирияк Бугузи, лекар и граждански адвокат в търговската столица Дар ес Салаам, която е на около 800 километра (500 мили) от езерото. "В крайна сметка, животът на хората зависи от навременна доставка на лекарства и медикаменти", казва той, приветствайки ефекта от използването на безпилотните самолети.

Досега проектът е придобил 150 000 евро (169 590 щатски долара) от Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit, или GIZ, от името на федералното министерство за икономическо сътрудничество и развитие на Германия, казва Муламула. Депъртаментът по здравеопазване на Танзания договоря GIZ и Costech да ръководят проекта.

В тестовата фаза, когато местните медици на остров Укереве получават пациенти, нуждаещи се от помощ - като жертва на ухапване от змия или бъдеща майка, нуждаещи се от кръв - те изпращат съобщения до разпределителната болницата в района на Мванза. Лечението пристига с дрон след 40 минути, казва Муламула.

Все още има дълъг път, който трябва да се извърви. Езерото Виктория е разделено между Танзания, Уганда и Кения, като частта на Танзания е с големината на Руанда. Муламула казва, че неговата организация работи със Световната банка и с други танзанийски институции, за да подготви следващата фаза.