След известно закъснение хеликоптерът на НАСА Ingenuity излетя от повърхността на Марс, предаде Zero Hedge. "Политането на хеликоптера от повърхността на Червената планета ще накара братята Райт да се гордеят", посочват от изданието.

Jet Propulsion Lab изтъкнаха в Twitter, че това е първият летателен съд, управляван от Земята, който е излетял на планета, различна от нея, в човешката история.

4-килограмовият хеликоптер се издигна малко повече от 3 метра, задържа се за кратко и се върна на повърхността, става ясно от апаратурата на борда на апарата. Марсоходът на НАСА Perseverance публикува в туитър кратък GIF от полета на Ingenuity. Днес ще бъдат пуснати още изображения и картини.

"Вече можем да кажем, че сме летели с хеликоптер на друга планета", каза МиМи Аунг, мениджър на програмата за Ingenuity в НАСА пред екипа си. "Заедно летяхме на Марс. Заедно имаме момент, подобен на този като братята Райт."

Тя добави, че "Не знаем от историята какво са направили Орвил и Уилбър [Райт] след първия си успешен полет. Но си представям, че двамата братя са се прегърнали. Аз ви прегръщам виртуално."

Първоначалният полет на Ingenuity беше насрочен за 11 април. Но на бордовите компютри на хеликоптера възникна проблем, който инженерите на Земята успяха да коригират.

Свръхтънката атмосфера на Марс е само 1% от плътността на земната, което означава, че витлата на хеликоптерите трябва да се въртят поне с 2500 оборота в минута, за да повдигнат машината. За сравнение, на Земята повечето хеликоптери работят с около 450-500 оборота в минута.

Що се отнася до бъдещите полети, през следващите седмици са планирани поне пет. Всеки полет ще бъде по-сложен, ще работи на по-голяма надморска височина и по-дълго време на полет.