Китайските мобилни оператори ще започнат да предлагат 5G мобилни услуги от 1 ноември, съобщават местни медии, цитирани от Bloomberg.

China Mobile Ltd., най-големият телеком в страната, пуска услугата в Пекин, казва изпълнителният ѝ директор пред вестник Beijing News. Мобилната мрежа от ново поколение ще предложи на потребителите драстично по-бързи скорости. Изданието съобщава, че други два оператора също ще пуснат услугата на същата дата.

Пускането на 5G идва около 4 месеца след издаването на лицензи за трите основни оператора. Така страната ще бъде сред първите, които пускат новата мрежа.

Очаква се Поднебесната империя да се превърне в най-големия 5G пазар по брой на потребителите - позиция, която ще ѝ помогне да наложи световните стандарти за подобни мрежи. Навлизането на услугата ще подкрепи и усилията на Китай да се превърне в технологичен лидер в сфери като роботика, автономно шофиране и автоматизация на заводите. Бързото пускане на 5G ще помогне и на китайските производители на оборудване, сред които Huawei и ZTE.

Южна Корея бе първата страна, която пусна 5G по-рано тази година. Покритие има на определени места и в САЩ, Великобритания и Австралия.

Трите китайски оператора са планирали общия инвестиции от $43 милиарда през тази година, включително за 130 хил. базови станции.

САЩ губи 5G съревнованието с Китай

САЩ губи 5G съревнованието с Китай

Битката ще бъде решена в Азия. И шансовете на Вашингтон не изглеждат добри