Измина малко повече от година, откакто Съединените американски щати започнаха война с технологичния сектор на Китай, опитвайки се да изключат китайските компании от 5G проектите по света.

Битката първоначално създаде притеснения, че дигиталните мрежи на света ще бъдат разделени на две, взаимно изключващи се, и водени от Вашингтон и Пекин. Доскорошният председател на Google Ерик Шмит бе сред тези, които биха аларма, припомня в-к Nikkei.

Реалността обаче е по-различна и най-вероятно ще изненада тези, които вярваха в разделението на 5G пейзажа. Вследствие на спора Китай най-вероятно ще се превърне в доминиращ играч - изход, който кара много азиатски икономики да се притесняват.

5G мрежите, които пренасят огромно количество данни, могат да бъдат оприличени на артилерия. И контролирани от Китай, те могат да повишат политическото и военно влияние на Поднебенсата империя.

И все пак множество вярват, че САЩ имат предимство.

През август на миналата година Вашингтон забрани на държавните агенции да използват продукти, произведени от китайските телеком гиганти Huawei и ZTE. Сега президентът Доналд Тръмп иска да забрани на всяка компания, която използва технологии от двата производителя, да прави бизнес с правителството.

Вашингтон се страхува, че технологиите на Huawei и ZTE ще дадат на Пекин достъп до чувствителна информация. Въпреки че Пекин отрича обвиненията, САЩ натиска и съюзниците си да блокират двете компании от своите 5G мрежи.

Администрацията на Тръмп въведе и забрана върху продажбата на американски части и софтуер на Huawei - ход, който тежко удари продажбите на компанията.

Но когато става въпрос за 5G, САЩ е в по-слаба позиция. Япония и Австралия са единствените държави, които се съгласиха да блокират Huawei и ZTE. Някои от останалите близки до Вашингтон държави, като например Великобритания и Франция, отказаха да се ангажират и все още изучават възможностите. Германия пък смята, че пълната забрана на китайски компании ще бъде проблематична.

Huawei вече отговаря за голяма част от 4G инфраструктурата на Острова и в Германия. Така битката за 5G доминацията най-вероятно ще бъде решена в Азия - двигателят, който движи растежа на световната икономика. Камбоджа ще пусне 5G услуги още тази година, използвайки технологии на Huawei, а през май Малайзия и Тайланд заявиха, че и Huawei, и ZTE са добре дошли. Големи телекоми в Индонезия, Бирма и Филипините също подписаха с двете компании.

САЩ, Япония и Австралия трябва да разберат защо това се случва. Първо, има твърде малко алтернативи на двете компании, като те контролират почти 40 процента от световния пазар.

Ericsson и Nokia - двата европейски технологични титана - държат 29 процента и 23,4 процента, съответно. Но тяхното оборудване е далеч по-скъпо.

Според азиатски експерти, то е между 20 и 30 процента по-скъпо, отколкото това на Huawei и ZTE.

Друга причина е увеличаващото се недоверие на Азия към Америка, като столиците на континента смятат, че Вашингтон шпионира точно толкова, колкото и Китай. Правителствата и експертите са наясно с рисковете от използването на китайско оборудване, но знаят и че САЩ също използва модерна технология, за да събира информация. За доказателства, те цитират Едуард Сноудън.

С две думи, те смятат, че разлика между САЩ и Китай няма. А някои хора, особено в мюсюлманските държави, се опасяват повече от Вашингтон, отколкото от Пекин.

След две десетилетия на война в Афганистан и Близкия Изток, мюсюлманите не хранят илюзии за мощта на САЩ. Един доскорошен дипломат успешно обобщава настроенията: САЩ пуска бомби, а Китай инвестиции.

Какво може да направи Америка? За да се справят с Huawei и ZTE, европейските компании ще трябва да станат по-конкурентни и да свалят цените си. А Вашингтон ще трябва най-накрая да сподели конкретни доказателства за опасностите от оборудването на Huawei и ZTE.

Пречките пред 5G в Европа

Пречките пред 5G в Европа

Стария континент изостава в състезанието за по-бърз интернет